”Vi har märkt att det blir mer och mer vanligt att man smugglar in amfetaminolja i Sverige för att sedan förädla den på plats i lokala narkotikalaboratorier”, säger Christina Lindgren, chef för spaningssektionen i Storgöteborg. Foto: Polisen

Göteborgare fastnade i tullen – med 97 liter amfetaminolja

Publicerad

Två personer misstänks ha hämtat 97 liter amfetaminolja i Nederländerna och försökt smuggla in det Sverige. De stoppades i tullen i Trelleborg och åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling, bland annat.

De båda misstänkta, en 43-årig man och en 29-årig kvinna från Göteborg, ska enligt åtalet ha försökt smuggla in amfetaminoljan i en vit skåpbil. Det hände i mitten av maj i år. Tanken var, enligt utredningen, att oljan skulle förädlas och säljas. Polisen uppskattar att värdet i missbruksledet ligger på omkring 9,8 miljoner kronor.

– Vi har märkt att det blir mer och mer vanligt att man smugglar in amfetaminolja i Sverige för att sedan förädla den på plats i lokala narkotikalaboratorier, säger Christina Lindgren, chef för spaningssektionen i Storgöteborg.

Nekades inträde under smuggelresa

Polisen hade haft span på mannen under en längre tid. Han hade bland annat gjort ett misslyckat försök att hämta amfetaminoljan i Tyskland ett par veckor tidigare. Då nekades han och en man 20-årsåldern inträde i landet på grund av coronapandemin.

Polisen har även gripit ytterligare en man som tagit emot en väska från 43-åringen som innehöll både vapen och narkotika – bland annat närmare två kilo kokain.

Planerade via krypterad app

En del av bevisningen mot 43-åringen och hans tre medåtalade utgörs av konversationer om brottsplanerna som förts via det krypterade verktyget Encrochat som fransk polis lyckades knäcka i somras.

– Det här är ett tydligt exempel på hur det säkrade materialet från Encrochat blivit viktig bevisning i pågående förundersökningar, konstaterar Christina Lindgren.

Åtalspunkter i målet

43-åringen: Åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling, förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott

29-årig kvinna: Åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling

21-årig man: Åtalas för förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling

20-årig man: Åtalas för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.