Genrebild. Huset på bilden har inget med det aktuella fallet att göra. Foto: TT

Göteborgare hyrde ut svart via airbnb – riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Mannen hyrde ut sin lägenhet i Göteborg svart via airbnb, en sajt för uthyrning av privat boende. Nu förlorar han lägenheten och riskerar fängelse, skriver Hem & hyra.

Lägenheten hyrdes ut nästan 200 gånger under flera års tid och mannen tog ut en kraftig överhyra.

Nu slår Svea hovrätt fast att bostadsbolaget Castellum har rätt att säga upp mannen från lägenheten. Han är dessutom polisanmäld och riskerar fängelse.

Sedan 2019 kan det vara ett brott att hyra ut svart till överhyra. Ärendet är det första kända fallet där en Airbnb-uthyrande hyresgäst polisanmälts enligt den nya hårdare lagen.

Polisutredningen fortsätter

Det har fram till nu funnits två parallella processer mot mannen, en straffrättslig och en hyresrättslig. Nu har både Göteborgs hyresnämnd och Svea hovrätt sagt att fastighetsägaren har rätt att säga upp mannen. Han har redan lämnat lägenheten. Polisutredningen om den straffrättsliga delen är däremot ännu inte klar.

– Vi har inte fått någon återkoppling av polisen än, antagligen har de också väntat på hovrättens beslut. Men vi kommer att förhöra oss om hur man ser på sådant här från polisens håll. Det har ju en prejudicerande karaktär och därför är det intressant i vår värld, säger Hans-Emil Lundquist, affärsområdeschef på Castellum, till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer