Göteborgs Stadstriennal startar i dag och pågår till lördag. – Vi vill prata med folk om hur de vill ha det i framtiden, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg. Foto: SVT

Göteborgarna bjuds in till samtal om framtiden

Publicerad

Göteborgs 400-årsjubileum 2021 närmar sig. Mycket händer i staden och för att höra hur göteborgarna vill ha det i framtiden hålls Göteborgs Stadstriennal för andra gången.

– Vi vill prata med folk om hur de vill ha det i framtiden, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt.

Göteborgs Stadstriennal är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Den inleddes för tre år sedan och nu är det dags för del två av totalt tre omgångar. Sista gången blir jubileumsåret 2021.

Tanken är att göteborgarna ska få komma till tals när det gäller hur staden ska planeras och byggas i framtiden.

– Vi vill ha en tvåvägskommunikation med folk och det bjuds på allt från det nördiga och lite krångliga till det roliga och lättsamma, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg.

Stadstriennalen har sin utgångspunkt i den stadsbyggnadsprocess som just nu pågår i Göteborg med inspiration av Göteborgs jubileumsutställning 1923.

De som vill kan prata stad över en film eller teaterföreställning, eller delta i workshops för att förstå hur staden planeras ur ett stads- och samhällsbyggnadsperspektiv.

”Sitter på vår kammare”

– Det är nästa generation vi planerar för och inte för dem som till exempel fokuserar mot västlänken i dag, säger han.

Stadstriennalen hålls i år på scener i Hammarkullen, Frihamnen och inne i centrala Göteborg. Allt för att nå så många invånare som möjigt.

– Om vi bara sitter på vår kammare och ritar staden så är risken att vi bygger en stad som inte är aktuell för göteborgarnas behov och viljor, säger Björn Siesjö.

Kommer ni att lyssna på de förslag som folk kommer med då?

– Jo, det gör vi. Vi tar intryck av det som kommer fram i de här samtalen. De som bor i Göteborg är ju på sätt och vis experter och som vet vad folk efterfrågar och längtar efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.