Göteborgs centrum, arkivbild. Foto: SVT

Göteborgs 400-årsjubileum kan flyttas fram

Publicerad

Coronapandemin gör att politikerna i Göteborg nu kommer att ta ställning till en eventuell flytt av det stora 400-årsfirandet som är planerat nästa år.

Det är GP som rapporterar om förslaget som nu ligger på bordet. Göteborg & Co, som ansvarar för planeringen av firandet, meddelar att ”arbetet inte har löpt helt smärtfritt” och det hela ska ha förvärrats av coronapandemin.

Under onsdagen la Göteborg & co:s styrelse fram tre alternativ för kommunstyrelsen.

Ett av förslagen handlar om att skjuta fram firandet till 2023. De andra alternativen handlar om att genomföra som planerat, eller som planerat men utan publik, alltså bara ett symboliskt firande.

De politiker GP talat med verkar alla luta mot att en framflyttning är att föredra.

– Vi har inte satt ned foten än. Alla är överens om att vi måste få till ett bra jubileum, och det finns många aspekter som vi behöver ta hänsyn till, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.