”Alternativet är vegetarisk kost”, säger Hans Wettby, förskoleförvaltningens utbildningschef. Foto: SVT

Därför slutar förskolorna i Göteborg servera veganskt: ”Näringsmässiga skäl”

Uppdaterad
Publicerad

Förskoleförvaltningen har beslutat att barn inte längre kommer att erbjudas vegansk kost i Göteborgs förskolor. Anledningen är enligt förvaltningschefen att man vill garantera en näringsriktig kost.

– För allting utom medicinska skäl är det vegetarisk kost som gäller, säger Hans Wettby, förskoleförvaltningens utbildningschef i region Väster.

Tidigare har enskilda stadsdelsnämnder kunnat bestämma huruvida deras förskolor ska erbjuda vegansk mat eller inte. Men från och med den 1 augusti i år ligger beslutet hos den centrala förskoleförvaltningen, som alltså valt att helt utesluta vegansk kost som ett alternativ.

– Det är av näringsmässiga skäl, så att vi kan garantera en näringsriktig kost, säger Hans Wettby.

Går inte det att garantera med vegansk mat?

– Det finns tydligen inga riktlinjer från Livsmedelsverket för barn upp till tre års ålder, och många av våra barn är yngre än så.

Finns ingen avrådan från Livsmedelsverket

Men när SVT pratar med Livsmedelsverket låter det annorlunda. Därifrån uppges det att det inte finns någon nationell rekommendation att man inte ska servera vegansk kost på förskolan. Istället menar de att det är upp till varje enskild kommun att göra ställningstaganden och skriva styrdokument.

– Det vi vet är att det inte finns något kosttillskott för att komplementera kosten via tablett på marknaden idag. Men däremot finns det berikade livsmedel på marknaden som man kan använda sig av, säger Ulrika Backlund, dietist och rådgivare för offentliga måltider på Livsmedelverket.

Exempel på berikade livsmedel är vegetabiliska drycker så som havre- och sojamjölk.

Hör förvaltningschefens egna ord om varför vegansk mat inte kommer att serveras i förskolan i klippet ovan.

Vad är egentligen vegansk kost?

Vegansk mat består helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.

Om barn äter uteslutande vegansk mat är det viktigt att se till att barnet får tillräckligt med vitamin B12 och D-vitamin som tillskott eller genom berikade produkter. Andra näringsämnen som en kan behöva vara uppmärksam på är riboflavin, kalcium, järn, selen, zink, jod, omega 3-fettsyror och protein.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.