Göteborgs moské vill se extern granskning av socialtjänsten: ”Finns en oro”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs moské vill se en extern granskning av socialtjänsten. De menar att många muslimska familjer känner en stor oro, har en låg tillit till socialtjänsten och att detta måste hejdas.

– Vi vill att myndigheterna lyssnar på folket, säger Faraj Semmo, ordförande för Göteborgs moské.

I klippet: Hör Faraj Samma om hur oron spridit sig bland muslimer och varför de kräver en granskning

Nu vill Göteborgs moské att samhället agerar mot den rädsla och oro som många familjer känner gentemot socialtjänsten.

De tar helt avstånd från de hatkampanjer som på senare tid drivits mot socialtjänsten, men de tror samtidigt att hatet till stor del startat på grund av att det finns en låg tillit till socialtjänsten.

Skrivit ett antal önskemål

Göteborgs moské framför flera punkter som de vill se i nuläget. Bland annat handlar det om att de vill att Socialstyrelsen ska göra en oberoende extern granskning av socialtjänsten.

De tycker också att de enskilda handläggarna har för mycket makt genom rättprocessen och vill därför ha en ”oberoende sakkunning expert” som ska anlitas av domstolarna.

Vill ha stödlinje

De vill även se en stödlinje för oroliga föräldrar och att familjerna, som fått sina barn omhändertagna, ska gås igenom en gång till.

Det sker ju redan granskning av socialtjänsten, genom till exempel IVO. Finns det inte en risk att ni blir en talesperson för felaktigheter?

– Det är inte vårt syfte. Vi har redan från början gått ut med information och lugnat ner situationen. Vi vill ge en rättvis bild av samhället.

Socialtjänsten slår ifrån sig kritiken och menar att de redan granska hårt. Hör deras talesperson i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.