Göteborgs Spårvägar anklagas för jäv och vänskapskorruption

Uppdaterad
Publicerad

Jäv, vänskapskorruption och felaktigt hanterade upphandlingar. Visselblåsare riktar allvarliga anklagelser mot kommunala bolaget Göteborgs Spårvägar.

Det rör sig om sju olika visselblåsare totalt och alla beskriver olika typer av jäv. Två av anmälarna skriver exempelvis om en chef som ska ha anställt en vän utan att annonsera ut tjänsten.

”Enhetschfen på X-avdelningen har nu anställt sin bästa kompis”, skriver en av dem.

Övriga anmälningar handlar bland annat om felaktiga tillsättningar av chefer och upphandlingar som inte gått rätt till.

”Skrämseltaktik, köpta chefer och tjänster utlovade till egna inom företaget” skriver en visselblåsare om en annan chef.

Utreds av externt företag

Flera av tipsarna skriver att de förgäves påtalat bristerna att de därför tvingats använda kommunens visselblåsarfunktion. Ledningen för Göteborgs spårvägar lovar att gå till botten med anklagelserna, som just nu utreds av ett utomstående företag.

– Vi tar det här på största allvar. Vi tittar på det här med största allvar och kommer givetvis att vita åtgärder om det är så att det här är rätt och riktigt, säger Hugo Lepik, tillförordnad vd.

Beklagar anonyma anklagelser

Hugo Lepik säger att det i grunden är bra att kommunen har en visselblåsarfunktion, men beklagar samtidigt att anklagelserna kommit anonymt.

– Vi ska forsätta den process vi påbörjat med att skapa ett förtroendefullt internt klimat, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Göteborgs spårvägar

Mer i ämnet