Nya spårvagnar ska rulla Foto: SVT

Nya spårvagnar till Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Kanadensiska tillverkaren Bombardier får leverera 40 nya spårvagnar till Göteborg. Upphandlingen har just avslutats.

– De är outstanding, i teknik, i kvalitet och prismässigt, säger Endrick Schubert (S) ordförande för Göteborgs Spårvägar till SVT Nyheter Väst.

Det kanadensiska bolaget Bombardier har vunnit upphandlingen hos Göteborgs Spårvägar som blev klar på fredagen. Beställningen gäller 40 stycken vagnar som ska tas fram i samarbete med tyska företaget Vossloh-Kiepe.

Vagnarna ska förhoppningsvis kunna tas i drift redan 2018. Företaget är en stor aktör inom flygplan och tåg och har över 50 procent av världsmarknaden. Tidigare leverantören Ansaldobreda från Italien får inte fortsatt förtroende efter många klagomål på både vagnar och försenade leveranser.

– Förutsatt att ingen överklagar, och det är vanligt att man gör, så ska de levereras redan i oktober 2018, säger Endrick Schubert (S).

Haft förseningar

Men även Bombardier har på flera andra ställen haft stora leveransproblem. På hemmaplan i Toronto skulle man leverera 73 spårvagnar, men förseningar uppstod och vad som till slut kom var 16 stycken. Till Schweiz levererar man i år 62 stycken dubbeldäckartåg som är mer än två år försenade. Nya fordon till New Yorks tunnelbana skulle ha levererats, men även där har det blivit förseningar och vissa av de gamla tågen kommer nu fortsätta rulla fram till 2022.

Spårvagnar från Bombardier rullar idag i Stockholm och Norrköping. Vagnarna dit blev också försenade, men väl på plats har vagnarna gått som de ska.

– Efter att vi fick dem har vi varit väldigt nöjda. Så mycket kan jag säga i alla fall, säger Björn Sylvén, som är informationschef på Stockholms spårvägar.

Visade upp exempel

Alla företag som var kvalificerade för att vara med i upphandlingen var tvungna att kunna visa upp fordon som levererats i minst tio exemplar tidigare och som gått minst en miljon kilometer med passagerare utan betydande tekniska problem.

Totalt sex anbudsgivare deltog i upphandlingen.

– Det här är en lång process, vi har jobbat i två år, säger Endrick Schubert (S).

Så tror du att de verkligen levererar vagnarna till 2018?

–Jag tror de gör det, ja, säger Endrick Schubert (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rostiga spårvagnar

Mer i ämnet