Jättelokan, som sprider sig snabbt och tränger undan inhemska växter, har länge varit ett problem för den biologiska mångfalden i Göteborg.
För att minimera risken för skador och förhindra spridning, har staden beslutat att genomföra en rad bekämpande åtgärder vid Brudaremossen, som är ett populärt rekreationsområde för bland annat mountainbikecyklister.
Tre miljoner för att bekämpa invasiva arter
Stadsmiljönämnden har i år fått ett extra tillskott på totalt 3 miljoner kronor för att stärka arbetet mot invasiva arter, vilket gör att åtgärderna vid Brudaremossen nu får högsta prioritet.
Förutom bekämpning av jättelokan ingår även insatser mot andra skadliga växter i projektet.
En långsiktig kamp
Trots den ökade budgeten förväntas resultaten inte bli omedelbara.
– Det är en långsiktig kamp. Här vid Brudaremossen kommer vi behöva återkomma under flera år, säger Malin Ellegård, naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen.
En av de stora utmaningarna med jättelokan är att dess frön kan överleva i jorden i 3 till 8 år.
– Det är därför avgörande att undvika att sprida växten eller kasta den i det organiska avfallet, eftersom detta kan leda till att fröna sprids och förvärrar problemet, förklarar Ellegård.
Farlig för människor
Växten kan vara farlig för människor, då den producerar en saft som kan orsaka allvarliga brännskador vid hudkontakt.
– Om saften som finns i denna växt kommer i kontakt med solljus kan det leda till brännskador, säger Sigge Markänger, samordnare för invasiv art på stadsmiljöförvaltningen och fortsätter:
– Därför är det viktigt att omedelbart behandla det område som kommit i kontakt med saften och skydda det från solljus.
Kontakt information
Om du ser en växt av jätteloka, rapportera till: Invasiva Arter