Foto: TT

Göteborgs stad prioriterar svenskt framför ekologiskt

Publicerad

Den ekologiska köttproduktionen i Sverige räcker inte till för att täcka behoven inom Göteborgs kommunala verksamheter. Kommunen väljer nu att prioritera att svensk djurskyddslagstiftning för att minska mängden importerat kött.

Göteborgs stad har tidigare haft som mål att allt kött som serveras i kommunala verksamheter ska vara ekologiskt. Men då den svenska ekologiska köttproduktionen inte räcker till har det lett till att kommunen varit tvungen att importera kött från andra länder, bland annat Italien.

Efter att Alliansen tog bort målet om 100 procent ekologiskt kött i budgeten för 2019 ställer kommunen nu om och fokuserar på närproducerat istället.

– Vi vet att utbudet av kött som är svenskt och ekologiskt inte räcker till i dagsläget. Istället för att behöva importera kött, så justerar vi målen och fokuserar på starkt djurskydd vilket gör att vi får mer svenskt kött till de kommunala köken, säger Naod Habtemichael, kommunalråd för Centerpartiet i ett pressmeddelande.

Hoppas på minskad klimatpåverkan

Kommunens nya mål är att allt kött som köps in ska vara producerat enligt svensk djurskyddslagstiftning. Göteborgs stad kommer dock även i framtiden att ha en hög andel ekologiskt kött i verksamheterna även om Naod Habtemichael ser positiva miljöeffekter av att inte allt kött är ekologiskt.

– Ekokött har mycket högre koldioxidutsläpp så vi hoppas genom det här att vi bidrar till att Göteborgs stads klimatavtryck minskas,  säger Naod Habtemichael till SVT Nyheter Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer