Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nina Åkesson från förskoleförvaltningen försöker att nå ut till föräldrar vars barn inte går i förskola. Foto: SVT

Bjöd in 100 familjer för att locka till förskolan: Ingen kom

Uppdaterad
Publicerad

Från 1 juli ska alla kommuner aktivt informera om förskola och även erbjuda förskoleplats till vissa barn. I Göteborg försöker man uppfylla de nya kraven genom att bjuda in föräldrar till dialogmöten. Det blev dock en trög start på projektet – när ingen kom.

– Det blir en bekräftelse på att vi behöver hitta nya sätt för att nå ut, säger Nina Åkeson, projektledare, förskola för fler barn.

Den första juli kommer nya bestämmelser i skollagen. Kommunerna blir då skyldiga att arbeta aktivt för att nå barn mellan tre och fem år som inte går i förskolan. Syftet är att gynna språkutvecklingen och Göteborgs stad har försökt nå ut till föräldrarna i förväg.

Ingen kom till kommunens förskolemöte

De första dialogmötena med föräldrar hölls på öppna förskolor i Hjällbo och Biskopsgården. En inbjudan på sex olika språk skickades ut via post till ungefär 100 nyanlända familjer – utan framgång.

– Tyvärr blev det väl så som vi på något sätt hade en känsla av att det inte kommer komma så mycket folk, så det kom ingen till de här mötena. Det blir en bekräftelse på att vi behöver hitta nya sätt för att nå ut, säger Nina Åkeson, projektledare på förskoleförvaltningen. 

Finns gott om plats på förskolor

Det finns lediga platser på förskolor i Göteborg. Om förskoleförvaltningen nu lyckas att nå föräldrarna och uppmuntra dem att skriva in sina barn på förskola.

 – Det är jätteviktigt att barnen inte bara får en plats i förskola, vi behöver också säkerställa att förskolan är kvalitativ och bra för barnen. Det räcker inte med att bara jobba med barnens språkutveckling, utan på vissa förskolor behöver vi också arbeta med medarbetares språkutveckling, säger Johan Forsstrand, utbildningschef för område Nordost på förskoleförvaltningen.

Se förskoleförvaltningen berätta hur de ska nå personer som varit kortare tid än fem år i Sverige.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.