Göteborgs stad vill höja hyran – konstnärer tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad har tagit beslut om en rejäl hyreshöjning för kulturcentrumet Konstepidemin. Något som kan leda till att flera konstnärer inte har råd att behålla sina ateljéer.

– Jag kommer behöva flytta, helt klart, säger Linda Tedsdotter, konstnär vid Konstepidemin.

Hör varför Göteborgs stad vill höja hyran – och hur konstnärerna reagerat i klippet ovan.

Konstepidemin har huserat i 1800-tals byggnaderna på berget vid Linnéplatsen sedan 1987, och där verkar i dag allt från musiker och scenkonstnärer till dansare och författare. Från och med ett avtal från 2012 har föreningen fått hålla till i lokalerna vid mot en avgift på 400 000 per år. I avtalet har ingått att föreningen står för underhållet av fastigheterna.

Höjning till fyra miljoner

Det kan nu komma att ändras.  För efter ett beslut från Göteborgs stad vill man nu gå tillbaka till att ta ut 1,7 miljoner per år i hyra om året, som det var innan 2012,  och sedan successivt öka tills hyran nått fyra miljoner kronor per år. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.