Lisebergskaniner – och 49 andra föremål ska visa vad som egentligen är grejen med Göteborg, berättar museichefen Carina Sjöholm och utställningsproducenten Maja Björk Lindahl. Foto: Elin Schwartz/SVT

Göteborgs stadsmuseum vill visa grejen med Göteborg – när staden fyller 400 år

Publicerad

Vad är egentligen ”grejen” med Göteborg? Det söker Göteborgs stadsmuseum svar på i en ny utställning, som både vill visa stadens ikoniska föremål – och mörkare sidor.

Se Maja Björk Lindahl visa de saker som valts ut för att representera Göteborg – och hör henne berätta om varför museet visar både glädje och sorg

Den 4 juni är Göteborgs 400-årsdag och det uppmärksammar Göteborgs stadsmuseum genom att öppna en ny utställning som skildrar 1900-talets början och fram till idag, genom 50 föremål och genom byggnader och händelser.

– Vi vill visa ett Göteborg som är allas Göteborg, säger Maja Björk Lindahl, utställningsproducent.

Till sin hjälp har museet bland annat haft haft lågstadieelever, SFI-klasser och hembygdsföreningar som alla har gett sina bilder av staden.

Vill väcka tankar

Förhoppningen är att utställningen väcka besökarnas tankar och leda till samtal om vad som egentligen är grejen med Göteborg.

Grejen med Göteborg

Utställningen är en ny permanentutställning på Göteborgs stadsmuseum, och den öppnar fredag 4 juni kl 13. Invigningen hålls genom en filmvisning online, som leds av komikern Emma Knyckare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.