Göteborgs Universitet störst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs universitet är landets största universitet, med flest sökande inför hösten 2008. Det visar ny statistik från SCB.

Inför hösten 2008 ville 25 239 personer läsa vid Göteborgs universitet. Det utgör drygt 10 procent av alla landets förstahandssökande till universitet och högskolor och gör GU till det mest populära valet.

Med 18 070 studenter är Göteborgs universitet även bland landets två största universitet sett till antalet antagna studenter.

Det senaste året har också antalet utländska sökanden till Göteborgs universitet mer än trefaldigats, från 2718 personer hösten 2007 till 11 672 personer hösten 2008. En stor andel av ansökningarna från utlandet kommer från Pakistan och Nigeria.

Kvinnor fortsätter att dominera både bland sökande och antagna. Inför hösten 2008 var 68 respektive 67 procent av sökande och antagna kvinnor, siffror som ligger i linje med landet i stort. Populäraste utbildningarna vid Göteborgs universitet är bland andra jurist-, läkar- , sjuksköterske- och dietistprogrammen.

I hela Sverige sökte i höstas nästan 94 000 personer till högskolan. Det är en ökning med tre procent jämfört med förra hösten. En stor del av ökningen beror på att det är fler 19-åringar än tidigare som söker, visar statistiken från Högskoleverket och SCB. Totalt blev 193 000 sökande till program och kurser antagna, vilket är en ökning med 1 procent jämfört med förra hösten. Sedan hösten 1998 har det totala antalet antagna ökat med 24 procent.

Populäraste utbildningarna är läkarutbildningen med 7,0 behöriga förstahandssökande per antagen. Därefter kommer veterinärutbildningen med 6,5 förstahandssökande per antagen. Även utbildningar till tandläkare (4,6), arkitekt och sjukgymnast (4,5) hade ett högt sökandetryck. Det är i stort sett samma utbildningar som hade högst sökandetryck även förra hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.