Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göteborgsoperan vill med pengarna kunna ersätta saker som lampor och hissar. Foto: TT

Göteborgsoperan planerar att investera i nytt teatersystem – beräknas kosta 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Operan är snart 30 år gammal. Nu flaggar operahuset för att tekniken är föråldrad och behöver bytas ut.

– Det är ganska förståeligt att det behövs ett teknikskifte, säger Alex Bergström (S), ordförande i Västragötalandsregionens kulturnämnd.

Det är Västra Götalandsregionens ägarutskott som föreslagit för regionstyrelsen att godkänna att Göteborgsoperan investerar i ett nytt teatersystem. Enligt operan så är stora delar tekniken i scenmaskinerna föråldrad.

Det ska till exempel inte längre finnas reservdelar tillgängliga och support saknas. För att inte behöva ställa in föreställningar måste nu systemen uppdateras, enligt Göteborgsoperan.

Viktiga pengar

Trots att det råder sparkrav på flera håll inom både vård och skola tycker Alex Bergström (S) att pengarna läggs på rätt ställe.

– Göteborgsoperan har som uppdrag att erbjuda scenkonst och för att kunna göra det, måste tekniken uppdateras, säger han.

”Glad och tacksam”

Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan är glad över de planerade pengarna.

– Det här är ett efterlängtat besked. Jag är glad och tacksam över att våra ägare vill satsa på vår verksamhet. Ett nytt teatersystem är fullkomligt livsnödvändigt för att vi ska kunna bedriva verksamhet på hög internationell nivå och fortsätta vara en mötesplats för människor i alla åldrar från hela regionen, säger hon i ett pressmeddelande.

Denna investering beräknas, enligt ett styrelseprotokoll, uppgå till drygt 100 miljoner kronor, men ska upphandlas.

Slutgiltigt beslut fattas av regionstyrelsen den 21 november.

SVT söker vd:n för Göteborgsoperan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.