Polismannen glömde ta ut magasinet när vapnet skulle låsas in. Så gick det som det gick. (Arkivbild) Foto: Johan Nilsson/TT

Göteborgspolis varnas efter vådaskott – i vapenrummet

Uppdaterad
Publicerad

I somras skulle en polisman göra ”patron ur” på sin MP5 i vapenrummet på polisstationen i Hjällbo. Det slutade med att han sköt rätt in i ett vapenskåp och skadade andra vapen. Nu får han en varning.

Händelsen inträffade den 5 juni, och en anmälan om tjänstefel upprättades några dagar senare. Nästan med vändande post beslutade Särskilda åklagarkammaren att lägga ner förundersökningen. Då inleddes istället en arbetsrättslig utredning.

Denna klarlade händelseförloppet. Polisinspektören skulle låsa in två stycken MP5 i vapenrummet och gjorde patron ur på det ena, kände med fingret i loppet och tittade in i vapnet för att försäkra sig om att där inte fanns någon kula kvar. Sedan slog han till slutstycket och riktade vapnet i ofarlig riktning.

Glömde ta ut magasinet – flera förstärkningsvapen skadades

Därefter tryckte han på avtryckaren varpå ett skott brann av. I samma ögonblick insåg mannen att han glömt att ta ut magasinet ur vapnet. Skottet gick in i ett vapenskåp, där det skadade flera andra förstärkningsvapen.

Personalansvarsnämnden finner att polismannen ”av oaktsamhet åsidosatt sina skyldigheter” och att förseelsen inte är ringa. Men eftersom skottet avlossades i ett rum avsett för vapenhantering stannar påföljden vid en varning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.