Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att de som köper narkotika på helgerna finansierar gängens verksamhet. Hör honom kommentera polisens insats. Foto: SVT

745 kokainköpare identifierade av Göteborgspolisen: ”Systematisk försäljning”

Uppdaterad
Publicerad

Småbarnsföräldrar från välbärgade områden utgör en stor andel av de kokainköpare som spanare vid polisen i Storgöteborg identifierat.

Det innebär enligt polisen att festande medel-Svenssons i praktiken sponsrat Backagänget.

Fyra unga män åtalades på måndagen vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för grovt narkotikabrott. Samtliga nekar, men bevisningen är omfattande. Förundersökningen på cirka 2 700 sidor visar, enligt polis och åklagare, hur männen sålt kokain till vad man kallar partyknarkare i hela Storgöteborg.

– Det som sticker ut är antalet identifierade köpare, och att dessa i folks ögon varit vanliga hårt arbetande familjer med god ekonomi, utan ett känt missbruk. De har ofta småbarn och bor i välbärgade områden, säger Johan Ekström, utredare vid spaningssektionen i Storgöteborg.

En stor andel tidigare ostraffade

Många av kokainköparna har aldrig haft med polisen att göra tidigare, men köper ändå knark regelbundet.

Johan Ekström vid polisens spaningssektion i Storgöteborg berättar om insatsen. Foto: Polisen

– Därmed sponsrar och göder de ett kriminellt nätverk. I det här fallet gäller det Backanätverket, säger Johan Ekström.

Polisens spanare har dokumenterat den omfattande handeln, som pågått alla dagar i veckan, under ett par månaders tid innan man slog till mot säljarna. Utredarna har också kommit över fem telefoner och via dessa spårat 745 misstänkta köpare.

Köpare har besök att vänta

Runt trettio personer har gripits på bar gärning. Ytterligare ett femtiotal har fått besök av polisen och återstående köpare kommer att kontaktas framöver.

– Många köpare går hemma och har ont i magen nu. Men det tycker jag känns bra. Det bästa de kan göra är att sluta använda narkotika. Vill de ha hjälp med det, finns det hjälp att få, säger Johan Ekström.

Har fungerat systematiskt

Köparna ska helt enkelt ha ringt och beställt kokain, varpå säljarna antingen har kört hem det till dem eller till en annan överenskommen adress. Under ett par månaders tid kunde spanarna följa hela trafiken och dokumentera transaktionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer