Göteborgsstudie talar för sen avnavling

Uppdaterad
Publicerad

En pågående studie i Göteborg antyder att barn som avnavlats sent har bättre järnförråd än barn som avnavlats direkt efter födseln.

Svenska sjukhus har olika principer för när navelsträngen kläms åt på nyfödda barn. För två år sedan kom rekommendationer om att vänta några minuter innan barnen klampades, det vill säga fick flödet i navelsträngen stoppat med en klämma.

Men alla sjukhus har inte anslutit sig till den nya metoden, uppger Göteborgs-Posten.

Vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås stryps blodflödet i navelsträngen snabbt. Vid till exempel Karolinska sjukhuset i Stockholm avvaktar man en stund.

Vid Sahlgrenska kan mamman få sen avnavling av barnet om hon ber om det, men grundinställningen är att navelsträngen kläms åt direkt efter födseln.

Studier har visat att tidigt avnavlade barn oftare fick järnbrist än de barn där man väntat några minuter.

I Göteborg har man dock inte övertygats av argumenten kring sen avnavling och avvaktar nu en studie som barnläkaren Ola Andersson gör. Preliminära resultat talar för sen avnavling, visar det sig.

Fyra månader gamla barn som klampats sent har bättre järnförråd än de som avnavlats direkt efter födseln. Studien bygger på 400 svenska barn.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.