Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Götheborg ”seglar” igen – och drömmer om Kina Foto: SVT

Götheborg ”seglar” igen – och drömmer om Kina

Publicerad

För snart två år sedan kom beskedet att ostindiefararen Götheborg skulle bli museifartyg och aldrig mer segla. Men tack vare nya privata finansiärer har nu skeppet fått ny vind i seglen.
– Vi ska försöka komma iväg i början på juni 2020 och segla till kanske tio till femton hamnar i Östersjön och Nordsjön, inklusive Sverige, säger Peter Alexandersson, vd SOIC Ship Management AB.

Det kunde blivit en höst och en vinter igen för ostindiefararen Götheborg i stillhet igen. Med halva master och seglen inpackade. Ett fartyg utan en besättning som fyller henne med kärlek och där tjärdoften sitter tungt i virket. Med en längtan efter haven, som hon var byggd för att möta.

Det var många som blev sorgsna över beskedet fört två år sedan: att Götheborg inte skulle segla mer, utan istället bli en fast turistattraktion liggandes vid kaj. Men så hände något, en sponsor tog över och det bestämdes att hon skulle möta vindarna igen.

Lider av läckage

På måndagen gick hon för egen maskin, utan segel, från Eriksberg för att läggas upp på varv en månad. Här ska hon få underhåll där man bland annat ska täta de läckor som alltid uppstår på träfartyg.

– Ja, det har varit lite läckage, och det kommer vi att titta på nu, om det finns en anledning till var det kommer ifrån, eller om det var en naturlig läcka, säger Peter Alexandersson.

Från och med juni nästa år är tanken att Götheborg ska segla igen. Mellan 10 – 15 hamnar ska besökas runt Östersjön och Nordsjön.

– Intresset är jättestort just nu, det haglar in samtal, mejl och besök, säger Peter Alexandersson, vd SOIC.

Dröm om Kina

Det är långt kvar till hon kanske, en andra gång, kan ta sig till Kina igen 2021 eller 2022, där hon den gång blev varmt mottagen i Kanton 2006. Så hoppet och drömmen för en ny resa finns levande.

Hur stor chans tror du att en andra Kinaresa blir av?

– Det var en svår fråga, säger Peter Alexandersson. Jag tror att det är den bästa chansen vi har någonsin har haft!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostindiefararen

Mer i ämnet