6-7 miljoner kronor får BK Häcken i år från turneringen. Foto: SVT

Miljonvinst efter Gothia cup

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Gothia cup över för den här gången. Och BK Häcken har fått nya miljoner till kassan.

Under söndagen reste de runt 50 000 spelarna och ledarna hem till 80 olika länder. Nu är det dags för de ansvariga att summera årets cup.

– Det var ett riktigt bra år i år. Allt flöt på sådär bra som det bara gör ungefär en gång av tio, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia cup och klubbdirektör för BK Häcken.

Det var BK Häcken som startade Gothia cup och som har hållt i turneringen sedan 1975. Gothia cup är ett bra kassatillskott för klubben.Turneringen omsätter runt 60 miljoner kronor varje år, och vinsten för klubben brukar ligga på runt 7 miljoner.

– Vi kommer hamna där i år också, med en vinst på 6-7 miljoner. Det är klart att det är ett bra tillskott, säger Dennis Andersson.

Det motsvarar ungefär tio procent av klubbens omsättning. Av de 40 år som turneringen har ägt rum har bara ett fåtal cuper gått med förlust.

– Det var några år under 1980-talet som BK Häcken gick minus, säger Dennis Andersson.

Till klubbverksamheten

Det totala överskottet från Gothia cup är drygt tio miljoner. Men innan pengarna går till klubbens kassa så avsätts fyra miljoner till Gothia cup Foundation. Det är en välgörenhetsorganisation som bland annat hjälper barn i fattiga länder att kunna resa till turneringen.

Vad gör BK Häcken med de här pengarna?

– Ett par miljoner används för att förbereda nästa års turnering. Resten går till den vanliga klubbverksamheten, ungdomssektionen, akademien, A-laget, säger Dennis Andersson.

Göteborg också en vinnare

Han påpekar också att stan också får in en hel del turistintäkter från turneringen.

– Det handlar om runt 400 miljoner som Göteborg drar in när så mycket extra folk kommer till stan, säger Dennis Andersson.

Enligt en undersökning från Göteborgs universitet från 2013 så bidrog spelare och ledare med 365 miljoner kronor till lokala näringsidkare och 118 miljoner i momsintäkter till staten, vid turneringen år 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer