Den åtalade trion – en reporter, en fotograf och en ansvarig redaktör – friades i Göteborgs tingsrätt, som inte ansåg det bevisat att reportaget avslöjat kvinnans identitet mot hennes vilja. Ett beslut som nu även hovrätten står fast vid.
Medan reportaget gjordes fick kvinnan se flera av de bilder som togs på henne. Fotografen visade dem på displayen i sin kamera. Hon hade uppfattat att hon blivit lovad att vara anonym, och var inte orolig.
– Jag tog för givet att man skulle bearbeta bilderna i efterhand, har kvinnan tidigare sagt i tingsrätten.
I hovrättens dom står det att av utredningen framgår att publiceringen av artikeln fick till följd att kvinnans anonymitet till viss del röjdes, dock att det inte har varit möjligt för ”mannen på gatan” att identifiera henne utifrån text och bild.
På Göteborgs-Posten togs hovrättsdomen, precis som den i tingsrätten, emot med blandade känslor:
-Det är klart att det känns skönt att våra medarbetare frias från misstankarna. Men det är samtidigt svårt att vara glad. I botten finns ju en person som känner sig sviken av GP och det är mycket tråkigt och beklagligt, säger redaktionschefen Anders Goliger.
Den intervjuade kvinnans reaktion på reportaget och att hon gick att känna igen på bild har också lett till ändrade rutiner på tidningen.
-Vi har ställt oss frågan vad de här bilderna tillför journalistiskt och kommit fram till att de tillför inte så mycket. Vi tar inga sådana bilder längre, man får söka andra illustrationslösningar i stället.
Nu har justitiekanslern och kvinnan fram till den 10 juli på sig att överklaga domen.