Foto: Amanda Svensson Almberg/Privat

Gräsbrand stoppar tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Flera gräsbränder runtom i Skaraborg ställer till det rejält för tågtrafiken under måndagseftermiddagen. All trafik på sträckan Falköping-Skövde har ställts in, och många tåg drabbas av förseningar.

– Det är väldigt tufft just nu, säger Stefan Johansson, inre befäl vid Räddningsjänsten i Mellersta Skaraborg.

En rad gräsbränder startade inom loppet av bara någon timme mellan Skövde och Falköping.

– Det har varit ett stort antal bränder. De flesta mellan Stenstorp och Falköping, men det har också brunnit längre norrut mellan Stenstorp och Skövde, säger han.

Begär stopp

För att kunna genomföra släckningsarbetet begärde räddningstjänsten att Trafikverket skulle stoppa tågtrafiken. Och enligt ett pressmeddelande från myndigheten valde man att införa ett stopp mellan Skövde-Falköping.

”Det påverkar alla tågen på sträckorna med förseningar. Vissa tåg blir inställda och ersätts med buss”, skriver Trafikverket.

Enligt Trafikverket skulle tågstoppet bestå fram till sen eftermiddag. Men prognosen är osäker, och beror på hur snabbt räddningstjänsterna lyckas släcka de bränder som finns i anslutning till järnvägsspåren.

Fyra av SJ:s tåg drabbades och 1.200 personer strandades i väntan på ersättningsbussar. Vid 15:20 meddelade bolaget att man lyckats hitta ett par bussar som kommer att köra skytteltrafik mellan de berörda orterna. 

– De jobbar av alla som står och väntar och förhoppningsvis kan alla ta sig till sina respektive destinationer, säger Morgan Lindström på SJ:s pressjour.

Övriga resenärer kan räkna med förseningar och alternativa resvägar. Enligt SJ:s pressjour gäller resegarantin som vanligt och de hänvisas till bolagets sajt för uppdaterad information om trafikläget.

Arbetar hårt

Bränderna ska inte vara speciellt stora, och ingen människa befaras ha skadats, men räddningstjänsten förväntar sig att behöva arbeta hårt resten av dagen för att hinna med alla bränder. En mindre byggnad ska också ha brunnit ner.

– Nu känns det som att vi hinner med, men det kommer in nya bränder hela tiden, säger Stefan Johansson.

Även räddningstjänsten i Skövde har ryckt ut på en rad bränder under måndagen.

– Det är väldigt torrt ute just nu. Men det är också så att tågen kan orsaka en del av de här bränderna genom gnistbildning, säger Göran Sandström, insatsledare, till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.