Jens Albert från Köpenhamn, som har varit i Göteborg flera gånger tidigare, störs inte av att det grävs i staden. Foto: SVT

Grävboom drabbar poplära Göteborgs-gatorna – men verkar inte störa turisterna

Publicerad

Grävmaskiner, lyftkranar och uppgrävda gator. Det är vad många besökare på flera av Göteborgs mest populära turistgatorna möter den här sommaren. Turisterna själva verkar dock ta det hela med ro.

– Allt är jättebra, säger Jens från Köpenhamn.

Utsikten för dem som sitter i solstolarna utanför Feskekörka består just nu av grävmaskiner och byggstaket.

Utanför Operan är markarbeten i full gång, vid Liseberg och Universeum pågår förberedande arbete inför Västlänken och även Poseidon får blicka ut över ett vägarbete när spårvagnsspåren läggs om under sommaren.

Vill fördubbla turismen

Men Peter Grönberg, ny vd på Göteborg & Co är inte orolig. Stadens mål är att fördubbla turismen fram till 2030.

– Då behöver vi nya hotell och förbättrad infrastruktur. Det är det som håller på att hända nu. Så i det längre perspektivet är det här väldigt bra för Göteborg.

Under sommarmånaderna förväntas, beroende på hur man räknar, omkring åtta miljoner besökare komma till Göteborg.

De cirka två miljoner hotellnätterna och övriga turister som kommer över dagen eller sover hos släkt och vänner gör turismen till en viktig näring i Göteborg.

Turisterna är vana

På Göteborg & Co jämför man Göteborg med andra storstäder i Europa och menar att turister är vana vid att det byggs i städerna.

– Jag kan förstå frustrationen. Men jag tror faktiskt att den enskilde göteborgaren som är van vid att ta bilen in till staden är mer frustrerad över situationen är turisterna, säger Peter Grönberg.

Och kanske har han ändå rätt. När SVT Nyheter Väst ger sig ut på Avenyn för att höra vad gästerna tycker så har de flesta inte funderat över grävandet.

”Nej, det tänker jag inte på”

– Det är likadant i varje stad. Vi är från Wien och där klagar folk också över vägbyggen. Det är normalt, säger Kurt Herrmann som är på besök med frun Elisabeth.

Camilla Ceder från Norrköping är i Göteborg för att hämta dottern som har varit på innebandyläger. Hon tycker dock att det är lite rörigt.

– Vi bodde precis vid Avenyn. De drog i gång tidigt i morse så det var lite tråkigt, men annars är det fint, säger hon.

Och Jens Albert från Köpenhamn som har besökt Göteborg flera gånger tidigare är mer oroad över rökförbudet på uteserveringar än de pågående byggena.

– Nej, det tänker jag inte på.

– Allt är jättebra. Folk är glada och det är avslappnad stämning här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.