Grävboom drabbar poplära Göteborgs-gatorna – men verkar inte störa turisterna

Publicerad

Grävmaskiner, lyftkranar och uppgrävda gator. Det är vad många besökare på flera av Göteborgs mest populära turistgatorna möter den här sommaren. Turisterna själva verkar dock ta det hela med ro.
– Allt är jättebra, säger Jens från Köpenhamn.

Utsikten för dem som sitter i solstolarna utanför Feskekörka består just nu av grävmaskiner och byggstaket.

Utanför Operan är markarbeten i full gång, vid Liseberg och Universeum pågår förberedande arbete inför Västlänken och även Poseidon får blicka ut över ett vägarbete när spårvagnsspåren läggs om under sommaren.

Vill fördubbla turismen

Men Peter Grönberg, ny vd på Göteborg & Co är inte orolig. Stadens mål är att fördubbla turismen fram till 2030.

– Då behöver vi nya hotell och förbättrad infrastruktur. Det är det som håller på att hända nu. Så i det längre perspektivet är det här väldigt bra för Göteborg.

Under sommarmånaderna förväntas, beroende på hur man räknar, omkring åtta miljoner besökare komma till Göteborg.

De cirka två miljoner hotellnätterna och övriga turister som kommer över dagen eller sover hos släkt och vänner gör turismen till en viktig näring i Göteborg.

Turisterna är vana

På Göteborg & Co jämför man Göteborg med andra storstäder i Europa och menar att turister är vana vid att det byggs i städerna.

– Jag kan förstå frustrationen. Men jag tror faktiskt att den enskilde göteborgaren som är van vid att ta bilen in till staden är mer frustrerad över situationen är turisterna, säger Peter Grönberg.

Och kanske har han ändå rätt. När SVT Nyheter Väst ger sig ut på Avenyn för att höra vad gästerna tycker så har de flesta inte funderat över grävandet.

”Nej, det tänker jag inte på”

– Det är likadant i varje stad. Vi är från Wien och där klagar folk också över vägbyggen. Det är normalt, säger Kurt Herrmann som är på besök med frun Elisabeth.

Camilla Ceder från Norrköping är i Göteborg för att hämta dottern som har varit på innebandyläger. Hon tycker dock att det är lite rörigt.

– Vi bodde precis vid Avenyn. De drog i gång tidigt i morse så det var lite tråkigt, men annars är det fint, säger hon.

Och Jens Albert från Köpenhamn som har besökt Göteborg flera gånger tidigare är mer oroad över rökförbudet på uteserveringar än de pågående byggena.

– Nej, det tänker jag inte på.

– Allt är jättebra. Folk är glada och det är avslappnad stämning här, säger han.

SVT rapporterade · Vilken plats i Göteborg upplever du är svårast att ta sig fram på just nu?

Nu tackar vi för visat intresse och många intressanta inlägg. Välkommen åter att kommentera en annan gång, i ett annat ämne.
09.46
Det måste väl vara i maktens korridorer.
Vart medbogarna än går för att bli lyssnade på så är dörrarna stängda. =(
09.50
Klart det är bökigt men tycker man måste se framåt. Äntligen gör man något för framtiden och kommande generationer. Det kommer bli kanon när det är klart vi får stå ut ett tag helt enkelt.
10.06
Håller med Pehr. Det kommer bli bra! Staden växer och man behöver bygga. Det kommer man alltid behöva, det blir aldrig färdigt. Det är en del av att bo i en stad.
10.06
Det är ju svårt att ta sig fram på många platser i Göteborg nu, men så är det ju oftast i Göteborg. En enda stor byggarbetsplats! Tycker det är toppen att man utvecklar staden, men kanske krävs lite bättre planering -omdirigeringar som är otillräckliga & på vissa platser känns det som att man fått byggstopp & påbörjat något annat istället! Man skulle ju kunna effektivisera vissa vägbyggen med att arbeta nattetid -på så sätt skulle man minska trafiken -alla utsläpp & köbildning!
10.22
Frågan borde väl vara var det i n t e är svårt att ta sej fram.
Efterlyser detaljerad karta med säkra passager.😝
10.24
Jag tycker att det fortfarande är relativt lätt att ta sig fram som fotgängare, cyklist eller med kollektivtrafiken. Det är kanske svårare för bilister. Men det underlättar ännu mer nu när Vasabron är öppen igen. Det var efterlängtat. Annars inga större problem för mig personligen.
Det är värre när man stänger av stora delar av stan p.g.a. Göteborgsvarvet, Gothia Cup mm. Men det är ju bara temporärt, tack o lov. Jag ser fram mot att västlänken byggs och gör att vi slipper så många trafikinfarkter i stan, att miljön blir bättre när fler kan lämna bilen hemma. mm,
10.59
Det är inte speciellt svårt att ta sig fram någonstans i stan förutom runt centralen. Kör bil nästan varje dag och det är väldigt enkelt och lätt på de flesta ställena. De gånger det köbildar och krånglar beror det nästan alltid på någon bilist som försökt tränga sig och krockar alternativt istället för att köa klämmer sig in för att komma före i kön. Hade folk bara kört som vettigt folk hade de flesta köer kunnat elimineras.
11.10
Det är lite bökigt kring Centralen. Annars inga problem. Vad bra det kommer att bli om några år
11.10
Drottningtorget, och sträckan till Trädgårdsföreningen. Allt bröt, cyklar, folk som springer över varandra - alltid ett jobbigt ställe. Skulle kunna vara en trevlig plats med sittplatser, ett trevligt cafe’ etc. där man kunde vila innan/efter man ska åka tåg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer