Bo Carlsson (C) misstänks ha grävt sönder en fornlämning på sin mark. Foto: Vänersborgs kommun/Privat

Kommunalråd grävde sönder fornlämning

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västra Götaland har polisanmält det västsvenska kommunalrådet Bo Carlsson för att ha förstört en fornlämning, något som är ett brott mot kulturminneslagen.
– Jag var klar över att det fanns flera fornlämningar i området, men just den här kände jag inte till, säger Bo Carlsson (C).

Det var efter tips från allmänheten som länsstyrelsens antikvarie besökte den gård i norra delen av Vänersborgs kommun som Bo Carlsson (C) äger. Enligt personen som hörde av sig syntes spår av att arbete med bland annat grävmaskin gjorts inom det område där en fornlämning fanns. Vid besöket följande dag kunde antikvarien konstatera att omfattande skada gjorts på fornlämningen. Detta avslöjade GT för drygt en vecka sedan.

Enligt den anmälan som nu skickats till polisen framgår det att:

”Hela fornlämningen utom två trädbevuxna impediment i norra delen var anspråkstagen som aktiv åkermark, dels att grävning hade skett inom området för det västra impedimentet.”

”Såg risigt ut”

Bo Carlsson (C), är ett av tre kommunalråd i Vänersborgs kommun samt ledamot i regionfullmäktige. Han hade fått berättat för sig att det tidigare funnits en ryggåsstuga på platsen, en äldre form av bostadshus som var vanlig fram till 1700-talet. Men inte att den var klassad som fornlämning. Hans förklaring är att han ville iordningställa området, som såg ”risigt” ut.

– Jag har känt lite grann i ytan på området med grävare för att se om det fanns något annat där, men jag såg inget som inte såg naturligt ut, säger han.

Borde kontaktat Länsstyrelsen

Enligt Länsstyrelsens register handlar det om en gårdstomt som anses vara minst 160 år gammal som nu har fått en omfattande skada. I polisanmälan skriver de att området ”lagts under plogen” sedan 90-talet och att en stor del av fornlämningen i dag är aktiv åkermark. De anser framförallt att Bo Carlsson borde kontaktat dem innan arbetet påbörjades.

– Jag var klar över att det fanns flera fornlämningar i området, men just den här kände jag inte till. Men det var naturligtvis vårdslöst gjort, säger Bo Carlsson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer