Efter att redan ha varslat 96 personer om uppsägning meddelar nu Grensemat, med sina tre livsmedelsbutiker i Strömstad, att de varslar ytterligare 200 personer. Foto: SVT

Grensemat i Strömstad varslar 200: ”Som ett svart hål i bröstet”

Uppdaterad
Publicerad

Matkedjan Grensemat, med tre livsmedelsbutiker i Strömstad, varslar nu 200 personer om uppsägning. Sedan tidigare har företaget varslat 96 personer.

– Det är en oerhört jobbig situation för alla, säger Göran Lundgren, driftansvarig för Grensemat.

Det är Norges stängda gränser som slagit ett ytterligare hårt slag mot gränshandeln i Strömstad. I början av juni varslades 96 personer från livsmedelhandlaren Grensemat AB:s tre butiker butiker Maximat och Nordby Supermarket i Nordby och Maximat i Svinesund.

Nu riskerar alltså ytterligare 200 personer att förlora sitt arbete, vilket lämnar företaget med endast 50 anställda, rapporterade först P4 Väst. Med andra ord kommer det att vara tomt på butikspersonal i de tre butikerna som innan coronapandemin hade 350 anställda.

– Efter 26 år fantastiska år känns det som ett svart hål i bröstet. Flera har arbetat här sedan vi startade. Stämningen just nu är tung och dämpad, säger Göran Lundgren, driftsansvarig för Grensemat AB.

90 procent minskade intäkter

Till följd av norska coronarestriktioner och kraftigt minskat resande över gränsen har företagets försäljning störtdykt. Enligt Göran Lundgren har intäkterna minskat med 90 procent sedan mars.

– Ingen hade förväntat sig att det här skulle hända. Företaget blomstrade innan pandemin, säger han. 

Trots att de har hållit ut in i det sista menar han att de nu nått ett läge där de inte längre kan hålla kvar vid sina anställda. Att vänta på att Norge ska lätta på sina restriktioner menar han inte längre är ett alternativ.

– De verkar inte ha någon logik i sina beslut. Det här kan fortsätta i sex månader till eller längre. Vi har ingenting att planera inför och det kändes som rätt tid att fatta det här beslutet, säger Göran Lundgren.

Förhoppningar om en ljusare framtid

De 96 personer som varslades om uppsägning i början av sommaren lämnar företaget den första oktober. Nu pågår fackliga förhandlingar om när de 200 personer som under torsdagen meddelades om varsel kommer behöva gå.

Såhär sa Görsan Lundgren när vi rapporterade om företaget i mars efter att Norge precis hade infört strikta restriktioner för vem som kan åka över gränsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Man kan inte säga att det ser bra ut just nu, säger Göran Lundgren, driftsansvarig för Grensemat. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer