En odling som den på bilden, i Oslo, kan bli aktuell på kulturhusets tak i Frölunda. Foto: TT

Grönt aktivitetstak på Frölunda kulturhus kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Ett grönt tak med odlingar och utomhusaktiviteter ovanpå Frölunda kulturhus. Den idén kan snart bli verklighet, menar Lokalförvaltningen i Göteborgs stad.

Planeringsarbetet med skapandet av ett grönt aktivitetstak på taket till kulturhuset har redan pågått i två år, men snart kan det komma att märkas av, även för invånarna i Frölunda.

– Det är först och främst två saker vi utgår från i det här projektet. Det ena är hållbarhet och det andra är möjlighet till social utveckling, säger Therese Wannebo, som är projektledare.

Ökad hållbarhet och biologisk mångfald

Aktivitetstaket är det projekt i Västra Götaland som har fått mest pengar i stöd från Boverket under 2017. Totalt har taket beviljats stöd på 6,1 miljoner kronor, vilket ändå bara är en liten del av den totala kostnad man räknar med, innan taket ligger klart. Fastighetsägarens budget för taket, under 2018 och 2019, ligger på 53,6 miljoner kronor.

Tanken är taket ska rymma olika typer av odlingar, samt 1.500 kvadratmeter solceller som ska bidra till ökad hållbarhet och en biologisk mångfald.

En omläggning av taket kommer också att genomföras där shingel och takpapp byts ut mot ett grönt sedumtak. Men målet är också att taket ska bli en social mötesplats.

Man vänder sig särskilt till unga vuxna, barn, ungdomar och andra grupper som på något sätt har svårt att ta plats i samhället, menar Therese Wannebo. Kulturskola och olika barn- och ungdomsaktiviteter är exempel på verksamheter som kan bli aktuella på taket.

– Frölunda är ett område med stor social utsatthet. Man har till exempel ett ganska lågt valdeltagande, vilket gör att medborgarna inte har samma inflytande över samhällsutvecklingen. Därför jobbar vi på ett annorlunda sätt här, där vi mer aktivt söker upp medborgarna. Det är svårare och kräver mer resurser, säger Therese Wannebo.

Inget färdigt upplägg

Genom projektets gång kommer invånarna i Frölunda därför att ges möjlighet att vara med och påverka takets innehåll. Lokalförvaltningen har i sin ansökan till Boverket gett förslag på hur taket kan utformas, men enligt Therese Wannebo är det ännu osäkert hur det kommer att se ut.

– Vi har inte någon fastspikad idé om det, utan vi kommer att få arbeta med det här en bit i taget, säger hon.

Under våren sätter upphandlingsprocessen igång, och i april är den tänkt att vara klar. Planen är att omläggningen av taket, samt utplacering av solceller ska vara klart i augusti 2019, och därefter kommer mötesplatsen att utvecklas efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.