Foto: SVT

Grundaren av bensinupproret avgår som ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Janne Berglund, 69, från Borås startade bensinupproret 2.0. Under sex veckor har rörelsen exploderat i medlemsantal men nu slutar grundaren som ordförande.
– Dygnet runt-arbete och vacklande hälsa går inte ihop, säger han.

Det var för bara drygt sex veckor sedan som Janne Berglund startade bensinupproret 2.0 som en Facebookgrupp. Nu har man 625 000 medlemmar.

– Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat ana hur stort det skulle bli, uppslutningen är enorm, säger Janne Berglund från Borås.

Men idag meddelar Janne Berglund att han lämnar över ordförandeskapet, vilket P4 Sjuhärad var först med att rapportera om.

– Det är av hälsoskäl. Jag har arbetat dygnet runt och jag brinner för det här, men min hälsa vacklar och jag måste sätta den först, säger han.

”Inget alternativ”

Under torsdagen kommer representanter för bensinupproret att tala i riksdagen och fler aktioner planeras.

– Människor har knutit näven i fickan men nu har man tagit upp näven, säger Berglund.

Rörelsen har kritiserats för sitt fokus på sänkta bränslepriser i dessa tider av ökat klimatmedvetande, vad säger du om det?

Alla tänker på miljön, även våra medlemmar. Men det handlar inte om att folk vill köra mer, man kommer inte att köra mer för att det blir billigare.

Enligt Janne Berglund handlar det istället om överlevnad.

– För många svenskar finns det inget alternativ till bilen. Man kör så mycket man måste och inte mer, men priset är för högt. Ska hela Sverige leva måste vi få ner bränslekostnaderna.

Ny ordförande för bensinupproret blir Peder Blohm Bokenhielm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.