Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Malin Asztély Andréns kritik till politikerna: ”Vi jobbar, det är ingen lekskola”. Foto: SVT

Grunden startar fackförening – första i Sverige för personer med funktionsvariationer

Publicerad

Riksföreningen Grunden startar nu upp Sveriges första fackförbund för funktionsnedsatta med daglig verksamhet. En fråga som står högt på agendan är rätten till semesterersättning och de vill sätta press på politikerna.

– Vi vill ha samma rättigheter som alla andra, säger Malin Asztély Andrén, medlem i Grunden.

Medlemmarna i Riksföreningen Grundens dagliga verksamhet har alla någon form av intellektuellt funktionshinder. Den största delen av deras inkomst betalas ut av Försäkringskassan och de med daglig verksamhet får ytterligare runt hundra kronor per dag som betalas ut av kommunen.

Men eftersom arbetet inom Grunden inte ses som ett normalt jobb, får medlemmarna varken någon sjuk- eller semesterersättning.

– Vi jobbar, det är ingen lekskola. Många av oss kommer klockan åtta på morgonen och går hem vid 17, säger Malin Asztély Andrén, medlem i Grunden.

Startar lokala klubbar

Davide Pipino arbetar just nu med bildandet av en lokal facklig klubb i Göteborg. Även på andra ställen runt om i landet bildas lokala klubbar för Grundens runt sexhundra medlemmar.

 – Vi vill bland annat ha rätt till semester- och sjukersättning om vi inte kan vara med i den dagliga verksamheten. Det är en av flera viktiga frågor vi kommer att driva, säger Davide Pipino, medlem i Grunden.

Styret i Göteborg: Är en prioriterad fråga

Det rödgröna styret i Göteborg menar att funktionshindrades situation är en prioriterad fråga, även om de i dagsläget inte kan säga om det kommer bli aktuellt med någon semesterersättning framöver.

– En sak vi gör just nu är att införa en möjlighet för dem att prova på ett arbete med lön och samtidigt ha kvar sin plats på den dagliga verksamheten, säger Marie Brynolfsson, kommunalråd (V) Göteborg.

Hör kommunalrådet Marie Brynolfsson (V) bemöta Grundens kritik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksföreningen Grunden är kritiska till att politiker inte tar dem på allvar. Hör Marie Brynolfsson (V) svara i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.