Mats Rosén, grundskolechef på Jensen, menar att elever behöver träna på hur man kan uppfattas utifrån ens klädsel. Foto: Markus Spiske/Jensen

Grundskolans klädkod: Nej till mjukisbyxor och midjeväskor

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga Jensens grundskolor i landet införde i början av terminen en klädkod som enligt skolan själva ämnar att träna elever på hur man uppfattas beroende på hur man klär sig. På grundskolan i Göteborg exemplifieras mjukisbyxor och midjeväskor som icke önskevärda eftersom de kan associeras med kriminalitet och utanförskap.

– Man ska klä sig helt, rent och ändamålsenligt för sammanhanget, säger friskolans grundskolechef Mats Rosén.

Det var under måndagskvällen som GP berättade att Jensens grundskola i Göteborg infört en klädkod som enligt tidningen tydliggjorde att man var emot kläder som associeras med machokultur, utanförskap och kriminalitet. Exempel som skolan gett är mjukisbyxor och midjeväskor.

I ett dokument som gått ut till samtliga av friskolan Jensens grundskolor i Sverige står det att man uppmuntrar till ”kläder som ger ett bra intryck och som bidrar till ett trivsamt klimat”.

– Detta är en allmän rekommendation som gått ut till alla våra skolor. Man behöver träna eleverna på hur man uppfattas utifrån hur man klär sig. Klädseln kan påverka vilka sammanhang eller grupperingar man kopplas till, säger Mats Rosén, grundskolechef på Jensen.

Rektorn i Göteborg: ”Jensen är inte för alla”

Sebastian Nyrén Vanneryr, rektorn för Jensens grundskola i Göteborg, beskriver i ett mejl till elever och vårdnadshavare som DN publicerat hur skolan förändrats sedan starten för fyra år sedan:

”90% av eleverna kom från socialt utsatta områden och atmosfären på skolan präglades verkligen inte av den trygghet och studiero vi idag är så stolta över”, skriver han och fortsätter:

”Jensen är inte för alla, men delar man vår uppfattning om vad som är viktigt, då trivs man i regel bra här”.

Tror ni att den nya klädkoden och sådana formuleringar kan bidra till segregation i skolan?

– Det handlar inte om segregation utan om att skapa en bra skola med bra studiekultur. Jensen är för alla som vill gå hos oss, alla är välkomna. Men vi vill stå upp för vad vi tycker är viktigt, säger grundskolechefen Mats Rosén.

Elever och vårdnadshavare kritiska

Enligt Mats Rosén införs klädkoden inte över en natt utan successivt i dialog med elever och lärare. Men efter att beslutet uppmärksammats flitigt i media under tisdagen är reaktionerna många.

”Folk ska kunna ha kvar sin stil”, säger en elev till P4 Göteborg.

Flera föräldrar som både DN och GP varit i kontakt med menar att man exkluderar vissa elever från skolan och säger att beslutet är ”främlingsfientligt” och att ”man bara vill ha ungar från fina familjer”.

Skolan förtydligar att det inte rör sig om någon skoluniform och att man inte kommer att ge några påföljder för eleverna om klädkoden inte följs.

– Det handlar om att resonera kring det och föra en diskussion med eleverna, säger Mats Rosén.

SVT Nyheter Väst har sökt skolans rektor Sebastian Nyrén Vanneryr för en kommentar utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer