Grundskolelärare går kurs i programmering Foto: SVT

Grundskolelärare oroliga inför att lära ut programmering

Uppdaterad
Publicerad

Från och med höstterminen 2018 ska programmering läras ut i grundskolan, men många lärare anser inte att de har den kunskapen som krävs, samt att det kan bli stora skillnader i vad eleverna får lära sig beroende på vilken skola de går.

Programmering och digital kompetens ska läras ut i grundskolan från och med höstterminen 2018. Det anses vara en viktig kunskap anser Skolverket.

Bara i Göteborg berörs över 20.000 grundskoleelever.

Men i en undersökning, som Lärarnas riksförbund gjort, så säger hälften av alla grundskolelärare att de inte har tillräcklig kompetens, och 8 av 10 känner sig osäkra på att undervisa i ämnet.

– Jag vill inte påstå att lärarna är förberedda på detta, säger Ann-Marie Cederqvist, mellanstadielärare vid Skutehagens skola.

Kommer lärarkåren att hinna då. Det är ju bara ett halvår kvar drygt?

– Nej, det här ser jag som en process som kommer ta flera år för skolan, säger Ann-Marie Cederqvist.

Kunskapsbrist inom lärarkåren

Och hon är inte ensam i sina funderingar. På en Workshop i programmering under måndagskvällen i Göteborg har runt 60-lärare från ett 40-tal skolor i Göteborgsområdet sökt sig.

– Jag försöker lära mig något om programmering eftersom det är något jag ska undervisa i om bara några månader. Det är en stor utmaning så jag inte är så jättesäker själv, säger Lotta Rosén, mellanstadielärare vid Rosendal skolan.

– Det finns en kunskapbrist inom lärarkåren och det finns brist på material för att kunna arbeta med det, säger Anna Simonsson, mellanstadielärare vid Påvelundskolan.

Ingen organiserad utbildning ännu

Workshopen anordnades av Kodcentrum, en ideell organisation, som arbetar gratis, med stöd från bland annat Vinnova, en statlig myndighet. Kodcentrum har, tillsammans med några privata aktörer, tagit fram ”Koda i skolan”, ett utbildningsmaterial för att underlätta för lärare inför skolstarten 2018.

– Vi försöker lära ut lite programmering till lärare i grundskolan, säger Samuel Genheden, ordförande i Kodcentrum Göteborg.

Det finns ännu inte några organiserade utbildningar inom Göteborgsområdet för grundskolelärare i programmering. De som har sökt sig till Workshopen har gjort det av egen fri vilja, inte som ett led i en organiserad utbildningsinsats.

Ska det vara ideella organisationer som gör dessa utbildningsinsatser. Ska det inte vara mer strukturerat?

– Det håller jag med om att det borde vara. Men det känns om det här nya som kommit in i läroplanen har kommit väldigt hastigt,  säger Ann-Marie Cederqvist.

Skolverket skall starta en webbkurs

För att hantera det nya ämnet har Skolverket haft en testomgång av en webbkurs i programmering, och i januari 2018 öppnar kursen för alla. Det beräknas ta 16 timmar att ta sig igenom kursen.

Enligt Skolverket skall kursen ger tillräcklig kompetens för att undervisa i det nya ämnet, förrutom för matte- och tekniklärare på högstadiet. Där krävs kompletterande kurser.

Skolornas rektorer uppmanas att se till att det är möjligt att genomföra kursen på arbetstid.

De vi frågar på kvällens workshop är alla där på sin fritid.

Oro kring ökande skillnader

Det finns en tydlig oro att det kan bli stora skillnader i lärares kompetens i detta nya ämne och därigenom deras förutsättningar att lära ut.

– Jag tror det blir stora skillnader mellan skolor och mellan olika kommuner hur mycket man satsar i skolan, säger Anna Simonsson.

– Det är de som sitter lite ovanför oss som får se till att det inte blir så. För det får vi verkligen inte hoppas. Utan alla elever oavsett var de bor ska ha lika stor chans och möjlighet, Lotta Rosén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.