Bengt Bivall, ordförande i stadsrevisionen, förväntar sig att grundskolenämnden inte gör om samma misstag. Foto: SVT

Grundskolenämnd kritiseras – efter skolvalskaoset i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Stadsrevisionen riktar skarp kritik mot grundskolenämnden efter förra årets skolval i Göteborg. Ett skolval som ömsom beskrivs som ett haveri ömsom kaos.

Förra årets skolval i Göteborg var ett stort misslyckande. Omkring 1400 elever fick inte den skola de sökt och missnöjet var enormt bland elever och föräldrar, något som ledde till närmast 1000 överklagande.

– Det är svårt att komma ifrån ordet kaos. För det var vad det var, säger Bengt Bivall (V), ordförande i stadsrevisionen

I sin rapport beskriver stadsrevisionen många allvarliga brister, bland annat följdes inte det egna interna regelverket och nästan 450 felaktiga skolplaceringsbeslut togs. Därför får nu grundskolenämnden en anmärkning av stadsrevisionen.

Förhoppningar om förbättringar

– Det allvarligaste är alla de som drabbats av det här. Alla skolelever som fått placeringar som inte varit bra, men även att föräldrarna inte haft tillräckligt inflytande över skolplaceringarna, säger Bengt Bivall (V).

Grundskolenämnden beviljas dock ansvarsfrihet.

– Därför att de faktiskt tagit itu med det hela, om än i sen tid. Och vi kan ju ha förhoppningar om att det skall fungera bättre framöver, säger Bengt Bivall, ordförande i stadsrevisionen.

”Ska inte hända igen”

Ledamot och 1:e vice ordförande i grundskolenämnden Sofie Gyllenwaldt är inte förvånad över den skarpa kritiken.

– Det som hände är givetvis helt oacceptabelt, speciellt när det drabbar så många personer, säger hon.

Hon säger att nämnden tagit fram nya riktlinjer och har kontinuerliga möten med förvaltningen för att det inte ska bli liknande problem i framtiden.

– Jag känner mig trygg med är att vi har gjort allt vi kan för att det inte ska hända igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.