Hemlösa i Göteborg kommer i höst att erbjudas gruppsamtal om sex. Foto: SVT

Gruppsamtal för hemlösa om sex

Uppdaterad
Publicerad

Hemlösa i Göteborg kommer i höst att erbjudas gruppsamtal om sex. Projektet kallas ”Snacka sex” och målet är en bättre sexuell hälsa.

Projektet leds av två projektledare som kommer att uppsöka Social resursförvaltnings akutboenden, kvinnoboenden och träningsboenden och alla som vill kan delta i gruppsamtalen.

Målet är att förbättra de medverkandes sexuella hälsa.

”Många har levt turbulenta liv med missbruk och psykisk ohälsa och har ofta erfarenheter av oskyddat sex, att ha varit utsatta för sexuella övergrepp eller av att ha sålt sex,” skriver Social resursförvaltning i ett pressmeddelande.

– Sexualitet är en del av alla människors liv och det finns ett stort behov av att prata om sex. Men det är lättare att säga att du har ont i foten än att du blöder i underlivet. Vi hoppas kunna göra det pratbart, säger Eva-Maria Eriksson som tillsammans med Erika Wikström är projektledare för satsningen.

Projektet delfinansieras av Folkhälsomyndigheten med 400.000 kronor.

Hälsokurs för eu-migranter

Ett liknande projekt för hemlösa eu-migranter fick kritik när det i en del media rubriksattes som en ”sexkurs för romer” i slutet på augusti. Det var när de tre storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö offentliggjorde att de gemensamt ansökt om 8,7 miljoner från Europeiska socialfonden till projektet ”Bättre hälsa”.

Målet är att nå 250 kvinnor från Rumänien och Bulgarien som får gå kursen under en månad.

Kursen ska ge ökad kunskap om egenvård, förebyggande hälsovård, sexuell hälsa och sex på egna villkor. Städerna vill också erbjuda fri hälsokontroll, gratis sanitetsartiklar och kondomer, och ska eventuellt ersätta deltagarna för förlorad inkomst.

En del kritiker menade att det var fel att rubriksätta kursen som ”sexkurs”,  när den egentligen borde lanseras som en ”hälsokurs” med ett bredare friskvårdsperspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.