Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i bussen på jakt efter sevärdheter i Essunga. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Lilla kommunen ordnar busstur med kommuntopp – så välkomnar Essunga nya invånare

Publicerad

Den guidade bussresan ska få nyinflyttade Essungabor att lära känna sin nya hembygd och även få bekanta sig kommunens toppolitiker.

– Det finns mycket att visa upp – resan tar tre timmar, säger kommunutvecklare Pernilla Nilsson.

Skaraborgskummunen Essunga är en av Sveriges allra minsta kommuner med runt 5 700 invånare. Men kommunen jobbar hårt för att locka nya invånare och vill att de som flyttar in ska få en bra start.

Ett grepp är att varje år bjuda nyinflyttade på en guidad busstur där kommunens sevärdheter visas upp. Samt en chans att träffa de ledande lokala politikerna och kommunledningen.

28 nyinflyttade åkte med

I år var det 28 nyinflyttade som tackade ja till bussturen genom kommunen som från starten vid Nossebro bad och camping tog cirka tre timmar. Då ha alla större vägar täckts in, men också en och annan grusväg.

Med på turen var bland annat kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson (M) som säger att hans medverkan är ett sätt att visa att det är korta avstånd till politiken i Essunga.

– Jag hade själv tyckt att det hade varit schysst om jag inte känner någon och är helt nyinflyttad och får en möjlighet att skapa kontakter.

Vill visa föreningslivet

Enligt kommunutvecklaren Pernilla Nilsson är det årligen runt 300 personer som flyttar ut och in i kommunen, förra året ökade invånarantalet med 11 personer.

Under bussturen hoppas kommunledningen att resenärerna ska få upp ögonen för föreningslivet och uppger att Essunga har flest egenföretagare i hela Skaraborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.