Carina Sjöholm, museichef Göteborgs stadsmuseum med några av de 40000 mynt som finns på museumet. Foto: SVT

Carinas möte med mynttjuven: ”Det är förfärligt”

Uppdaterad
Publicerad

En före detta museichef bjöds in som expert till Göteborgs stadsmuseum. Vad ingen visste var att han var kleptoman och stal mynt och medaljer för enorma belopp när ingen såg.

– Det känns ju såklart väldigt bittert, säger museichef Carina Sjöholm, nuvarande museichef för Göteborgs stadsmuseum.

Just nu visas dokumentärserien Guldfeber på SVT Play om stölderna på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm som skedde för tio år sedan. Totalt stals mynt och medaljer för 25 miljoner i Stockholm och en före detta museichef dömdes till fyra års fängelse för brotten.

Men det skulle visa sig att museichefen även stal på Göteborgs stadsmuseum. Vid en husrannsakan återfanns 21 mynt och medaljer som stulits från museet i Göteborg – något han även dömdes för.

Över 300 mynt försvunna

Men under samma tid försvann över 350 värdefulla föremål från stadmuseet i Göteborg och fortfarande saknas mer än 300 mynt till ett värde av 8 miljoner kronor.

– Det är förfärligt, det är ju vårt gemensamma kulturarv, säger Carina Sjöholm, nuvarande museichef Göteborgs stadsmuseum.

Expert höjd över alla misstankar

Carina Sjöholm arbetade själv för tio år sedan med den före detta museichefen som då var inbjuden som myntexpert. Hon har förstått senare att hon då måste ha varit med i valven när mynt försvann.

– Vi har ju pratat mycket om det, vi som har jobbat tillsammans med honom, om vi kunde ha agerat på något annat sätt eller anat detta. Men det är också svårt att tänka sig att en person som har ett så bra ekonomi och bra jobb skulle riskera så mycket, säger hon.

Hör Carina Sjöholm berätta om sitt möte med mynttjuven i klippet ovan. Hela dokumentärserien Guldfeber kan ses på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.