Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se hur ett gurgeltest går till – demonstrerat av Per Sikora, provtagningssamordnare för covid-19 i Västra Götalandsregionen. Foto: SVT

Så här funkar nya gurgeltesterna: ”Lättare göra rätt än fel”

Uppdaterad
Publicerad

Några veckor försenade, men nu har de levererats från Kina, gurgeltesterna som ska skickas ut till cirka 3 000 skolor i Västra Götaland. Nu ska 20 personer se till att 10 000 provkit om dagen packas om med bland annat en instruktion som översätts till 14 olika språk. Totalt har regionen köpt in en halv miljon tester.

Se i klippet hur gurgelprovat går till.

Nu när höstterminen startat och skolelever börjat samlas i stora grupper igen finns risk för att smittspridningen av covid-19 ökar. Det vill de ansvariga på Västra Götalandsregionen motverka genom att erbjuda en ny provtagning för skolbarn och ungdomar, nämligen gurgeltest.

3 000 för-, grund- och gymnasieskolor runtom i Västra Götaland ska nu ta emot testen.

Några sekunder

I stället för provpinne i näsa och svalg innebär det nya testet att provtagaren gurglar en koksaltlösning i några sekunder, spottar ut och sedan skickas provröret med vätskan till analys.

– Som förälder själv kan jag ju säga att det är mycket lättare att få ditt barn att gurgla lite saltlösning än att få peta dem i halsen flera gånger per termin, säger Per Sikora, provtagningssamordnare för VGR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer