Flera lärartjänster riskerar att försvinna när Strömkullegymnasiet inte startar upp en ny etta till hösten. Foto: SVT

Gymnasiet i Bengtsfors stänger – lockar inte tillräckligt med elever

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen nystart av nationella program på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors 2024, det bekräftas i ett beslut av kommunstyrelsen under onsdagen. Vilket Dalslänningen rapporterat om.

Nu har kommunstyrelsen fattat ett enigt beslut (med undantag från S) efter ett förslag från det borgerliga styret.

Inte lyckats locka elever

– Vi är i ett läge där det inte finns någon annan utväg. Det är för många utbildningsplatser i förhållande till ungdomar i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) till SVT.

Flera satsningar har gjorts för att försöka locka elever till skolan men nu har man enligt Stig Bertilsson (M) hamnat i ett läge där det blivit väldigt stora kostnader och det inte längre är hållbart att ha kvar alla utbildningar.

Långvarigt problem

– Det här har varit ett problem i 10 års tid, man såg redan runt 2012-2013 att siffrorna började falla och de senaste åren har vi enbart haft enstaka sökanden från kommunen.

De flesta eleverna går enligt Stig Bertilsson (M) i gymnasiet i Åmål istället.

I klippet ser du SVT:s reportage från april 2022 när lärarkåren kände oro för framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.