I dagsläget söker sig 17000 kvinnor varje år till den gynekologiska akutmottagningen på Sahlgrenska i Göteborg. Men sjukhuset beräknar att tjugo procent, eller motsvarade 3400 kvinnor, istället kan få hjälp inom Närhälsan eller på privat vårdcentral. Därigenom vill man korta väntetiderna.
– Vår uppgift är att ta hand om sjukare patienter i behov av sjukhusets alla resurser, säger Corinne Pedroletti som är sektionschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Exempel på besvär som patienter får vända sig till primärvården med är klåda i underlivet, mensrubbningar och urinvägsinfektion utan feber. Inom Närhälsan har man förberett sig på en patientökning.
– Vi har rustat och haft fortbildning under hösten. Vi är redo, säger Åsa Lind som är primärvårdschef på Närhälsan.
Inom Närhälsan blir patienten inte undersökt av en gynekolog, utan av en distriktsläkare.
– Vi klarar de enklare besvären och sjukdomarna, och om vi är osäkra remitterar vi vidare till sjukhuset. I Göteborgsområdet finns en vana att gå till akutmottagningen, vi vill ändra så att det blir som i övriga regionen och Sverige, säger Åsa Lind.
Patienter som är osäkra på vart de ska vända sig uppmanas ringa sjukvårdsrådgivningen på 1177. Den som har allvarliga besvär som akuta buksmärtor i kombination med feber, eller akuta besvär under tidig graviditet ska alltid vända sig till akutmottagningen.