Har inte fått jobba med patienter sedan december 2023, uppger sjukhusdirektören för DN – nyligen avslutades gynekologens timanställning helt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Gynekolog i Skaraborg ska ha opererat bort livmödrar i onödan – får lämna jobbet

Uppdaterad
Publicerad

En gynekolog på Skaraborgs sjukhus ska ha opererat bort livmödrar och äggstockar på fertila kvinnor. Nu får personen lämna sitt jobb, skriver DN.

I Dagens Nyheters granskning från våren 2023 framkommer det att en gynekolog ska ha opererat bort livmödrar och äggstockar i onödan på flera kvinnor.

Gynekologen ska dessutom ha spridit känslig information från en av kvinnornas journaler, vilket lett till att sjukhuset polisanmält gynekologen för brott mot tystnadsplikten och dataintrång.

Sjukhusdirektören vid Skaraborgs sjukhus säger att gynekologen nu får lämna sitt jobb.

Sjukhuset har också polisanmält gynekologen, dels för misstänkt dataintrång och dels för brott mot tystnadsplikten, då det framgått att han har mejlat känsliga uppgifter från en patients journal till sin egen privata mail.

”Det som hittills har kommit fram är mycket allvarligt. Allt eftersom vi upptäcker saker så kommer vi att samverka med andra myndigheter, exempelvis polisen men även Inspektionen för vård och omsorg”, skriver sjukhusdirektör Stellan Ahlström i ett mail till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.