Kaliumcyanid, även kallad cyankalium hittades på en hylla i Göteborg. Foto: SVT Arkiv

Hade 350 gram dödligt kaliumcyanid i garaget

Publicerad

En man hade 350 gram kaliumcyanid, även kallad cyankalium, i en plastflaska helt öppet på en hylla i sitt garage. Så lite som 0,15-0,30 gram kan räcka för att döda en människa. Nu döms mannen för miljöbrott.

En man i 60-årsåldern har förvarat 350 gram kaliumcyanid i sitt garage i Göteborg. Kaliumcyaniden förvarades helt öppet i en plastflaska på en hylla.

Mannen döms till 40 dagsböter för miljöbrott då han enligt åklagaren antingen uppsåtligen eller av oaktsamhet förvarat ett ämne som kan vara farligt för människor, djur och miljö.

Livsfarligt gift

Faran med kaliumcyanid är när den intas. Den dödliga effekten uppstår när kaliumcyaniden når magsäcken. Där omvandlas den till vätecyanid eller blåsyra, som är extremt giftigt. Det räcker med 0,15-0,3 gram för en dödlig dos.

Ämnet används i laboratorier och av guldsmeder kan köpas från vissa kemikaliefirmor, men är svårt att få tag på i Sverige.

Sammanlagt så skall mannen betala 5 200 kronor i dagsböter. Åklagaren tillägger att mannen frivilligt berättat om burken och hjälpt polisen hitta den.

Klassiskt mordgift

Kaliumcyanid eller cyankalium är mest känt som ett klassikt mordgift i deckare. Även många genom historien kända självmord har begåtts med hjälp av cyankalium.

Hitlers älskarinna Eva Braun och propagandaministern Joseph Goebbels använde sig av giftet i slutet av andra världskriget.

2017 tog den dömde krigsförbytaren Slobodan Praljak sitt liv under pågående domstolsförhandling vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Praljak dog sedan han druckit giftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer