Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det var bra att den var läskig, tyckte en av de små besökarna. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Folkets Bio Göteborg vann pris för bästa barnbiograf – satsade allt på förskolebarn i Angered

Publicerad

Folkets Bio Göteborg bjuder 500 förskolebarn från Angered på Bio. Målet är att väcka intresse och efterfrågan för en annan typ av film.

– Det är viktigt att man vänjer sig vid någonting som är annorlunda än det kommersiella utbudet, säger Birgitta Sollenberg, producent på Hagabion

I över tio år har Folkets Bio Göteborg visat knattefilm för förskolebarn på Hagabion i centrala Göteborg. Enligt Hagabion är det nästan uteslutande förskolor i biografens geografiska närhet som kommer.

– Vi märkte att det var få förskolor från Angered som kom till oss på Linnégatan då ville vi gärna vara i ett område där vi behövdes som mest, säger Birgitta Sollenberg.

Filmvisningarna finansieras med prispengar

År 2019 vann Hagabion ett pris på 15 000 kronor för Sveriges bästa barnfilmsbiograf, ett pris som kommer från Biografcentralen.

– När vi funderade på vad vi hade kunnat göra med de pengarna kom vi på att det här var det allra bästa, säger Birgitta Sollenberg.

Följ med till Angereds bio i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.