Fredrik Weihard och hans lantbrukarkollegor drabbades hårt av hagelovädret. Foto: Bosse Carlqvist/SVT och privat

Fredriks jätteförlust i hagelkaoset: ”Duckade i bilen”

Uppdaterad
Publicerad

Ett massivt hagel föll mitt i sommaren över Lidköping. Nu börjar omfattningen klarna av hur stora skador som många lantbrukare i Lidköpingstrakten drabbades av i det stora hagelovädret förra onsdagen.

– Hela skörden av ärtor är förstörd. Här kommer det att vissna, säger Fredrik Weihard, lantbrukare i Norra Härene utanför Lidköping.

Fredrik Weihard visar runt på markerna i Norra Härene där han tillsammans med tre andra kollegor driver ett gemensamt lantbruksföretag med ganska stora arealer. Ärtskörden är helt nedslagen till marken.

Fälten med havre, korn och vete är skadade. Haglet skadar på flera sätt. Antingen slås axet helt enkelt av eller så kan det skadas vid roten så att ingen näring kommer fram.

– Jag och mina kollegor odlar ungefär 700 hektar tillsammans. 300-400 hektar är mer eller mindre skadat, från lite grann till kanske 50%. Vad det blir i slutänden har vi inte sett än, säger Fredrik Weihard.

Inga beräkningar är ännu gjorda, men det kan handla om en halv till en miljon kronor i uteblivna intäkter bara på det lantbruk som Fredrik Weihard och hans kollegor driver.

Haglet förändrade allt

Det verkade bli ett rekordår för skörden i trakten. Men de kraftiga hagelskurarna förändrade allt på några minuter. Visst är lantbrukarna försäkrade, men än så länge svävar de i ovisshet kring vad de kan få i ersättning. När de tunga haglen började falla var Fredrik på väg med dottern till fotbollsträning.

– Vi satt och duckade i bilen. Ingen av oss har varit med om något liknande och jag förstod direkt att det skulle bli skador på grödorna, säger Fredrik Weihard.

– Min far som är 70 år kan inte heller minnas något liknande. Sådana här hagelskurar är ytterst ovanliga.

Väldigt jobbigt

Fredrik Weihard berättar att efter förra årets problem med långvarig torka så såg han fram emot årets skörd med tillförsikt.

– Utvecklingen såg väldigt bra ut, så det är väldigt jobbigt det här, säger Fredrik Weihard.

Vad händer nu?

– Vi har ju hagelförsäkring. De har varit ute och besiktigat nu en första gång. men det blir först när vi ser hur skörden blir som de avgör vad vi får tillbaka.

Hagelovädret har slagit av kornets ax på bilden som är tagen i Norra Härene utanför Lidköping. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.