Lovia Vasell, kanalchef på SR Sjuhärad Foto: SVT

Radiosändningarna igång från nya Häglaredsmasten

Uppdaterad
Publicerad

Nu fungerar alla radiofrekvenser i Sjuhärad som vanligt igen. Under torsdagen togs den nya masten i bruk för radio.

– Det är jätteskönt att det äntligen ska fungera som vanligt igen. I 1,5 år har ju lyssnarna fått vänja sig vid en massa nya frekvenser. Jag hoppas att mottagningen blir bra med den nya masten, säger Lovisa Vasell, kanalchef på P4 Sjuhärad.  

Det var i maj 2016 som den 332 meter höga Häglaredsmasten i Dalsjöfors utanför Borås blev utsatt för ett sabotage och fälldes till marken. Vem som ligger bakom sabotaget är fortfarande oklart.

LÄS MER: Mastsabotaget ännu olöst

Reservfrekvenserna släcks ner

Konsekvensen av sabotaget blev att 188.000 boende inte kunde lyssna på P1, P2, P3, P4 Sjuhärad och Rix FM. Flera reservfrekvenser har fått användas istället.

Men under torsdagen togs alltså den färdigbyggda nya masten i bruk och radiolyssnarna behöver inte längre lyssna på reservfrekvenserna. Reservfrekvenserna kommer att släckas ner inom de närmsta dagarna och Teracom, som ansvarar för masten kommer att åka runt och testa mottagningen.

– Det förenklar att man vet vilken frekvens man ska ratta in. Men det blir ju en övergång nu, många har ju vant sig vid en viss frekvens, avslutar Lovisa Wasell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sabotage av master

Mer i ämnet