– Jag tycker att Västtrafik och bussbolagen måste göra mer och att det måste göras i snabbare takt, säger Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst.
För många kan det kännas naturligt att ta på sig bussbältet när man åker på längre bussresor på exempelvis motorväg eller mindre vägar på landet, men många anser att det inte behövs bälte när man åker buss inne i staden.
Bälten räddar liv
Och även om det är naturligt att ta på sig bältet i bilen, vilket är ett lagkrav, så verkar just bussar få allmänheten att tveka att göra samma sak. Även om bältena räddar liv.
Vid fem större bussolyckor under 2003-2018 dödades 26 personer. Sex av dem hade sannolikt överlevt om de hade använt bälte:
Ängelsberg i Västmanlands län år 2003
Arboga i Västmanlands län år 2006
Rasbo i Uppsala län år 2007
Tranemo i Västra Götalands län år 2014
Sveg i Jämtlands län år 2017
Att inte ta på sig bälte i bussen kan innebära 1500:- kronor i böter, men risken för att bötfällas är liten. Polisen har inte resurser att kontrollera bältesanvändningen på bussar i någon större omfattning. Och att bli uppmanad att ta på sig bältet, när det är fullt på bussen och det inte finns några sittplatser, blir för många förvirrande och gör lagen verkningslös.
Är det en lag som behövs?
– Ja, det känns väldigt logiskt, om du sitter i en bil och måste ha bälte, och det räddar liv, så borde du ha det i en buss också, säger Maximilian Davidsson, resenär.
Västtrafiks bussflotta
Västtrafik har 2077 bussar inregistrerade och av dessa är 1383 fordon utrustade med bälten. Samtliga linjer ” i landsbygdstrafiken” och de klass II fordon som trafikerar landsbyggstrafik är idag utrustade med bälten. Övriga är klass I tätortstrafik som trafikerar stadstrafik.