Hälften av alla unga saknar eget boende

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Jagvillhabostad ställer sig positiv till kommunens satsning på låga hyror i en fjärdedel av lägenheterna som ska byggas i Frihamnen.

Jagvillhabostad jobbar för att unga och andra utsatta grupper ska få möjligheten till eget boende. De menar att kommunen bör ställa krav på vad för slags bostäder som byggs och även på hyressättningen. De menar också att just de höga hyrorna har varit ett stort problem i de senaste stora byggprojekten i Göteborg.

– I Kvillebäcken till exempel där det varit dyra hyror har ingen i min situation, eller liknande möjlighet att flytta in. Istället leder till en segregering i Göteborg och att hyrorna höjs i många områden i staden vilket gör det ännu svårare för oss som redan står utanför bostadsmarknaden, säger Jens Holmberg som sitter i styrelsen för Jagvillhabostad i Göteborg.

Nytt sätt att bygga i Göteborg

Hur ser du på att någon skulle kunna få betala 6 000 kronor för en lägenhet och en annan få betala 12 000 för en likadan lägenhet i samma byggnad. Är det rimligt?

– Ja, när vi har den här alarmerande situationen och många står utan bostad idag. Det är omkring hälften av unga mellan 20 och 27 år som saknar eget boende. Istället är det andrahandskontrakt, tredjehandskontrakt eller att bo ofrivilligt hemma som gäller för många. Då behövs det åtgärder för att just få in oss på bostadsmarknaden, säger Jens Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt sätt att bygga i Göteborg

Mer i ämnet