På måndag den 31 oktober är det dags för Halloween. Men redan i veckan som gått och nu under helgen firas det på flera olika håll i Göteborg. Bland annat har Universeum i Göteborg svidat om till skräckkostym och fyllt huset med läskigheter och skräckvetenskap, och på Liseberg pågår halloweenfirandet för fullt.
– Halloween har slagit igenom i vissa grupper bland barn och ungdomar, men för att det ska ses som en tradition ska det överföras till nya grupper och det har vi inte riktigt sett ännu, säger Mats Nilsson som är docent i etnologi vid Göteborgs universitet.
Osäker framtid
Halloween uppstod på Irland för flera tusen år sedan för att fira höstskörden. Under slutet av 1900-talet tog sig halloweenfirandet till Sverige via USA och har under de senaste åren vuxit sig allt större.
– Man ska veta att traditioner alltid lever under en ständig förändring. Tittar vi på advent och jul så följer de långa trådar tillbaka och förändras ständigt. Men det finns inget som säger att Halloween kommer att finnas kvar över tid, säger Mats Nilsson.
Svensk tradition
Att göra lyktor av pumpor, som många gör i dag, kommer från att man på Irland trodde att de dödas själar återvände hem under höstskörden. För att försöka skrämma bort onda och övernaturliga krafter gjorde folket lyktor av nyskördade rovor.
– Vad som är spännande att se över tid är att det finns en rundgång för olika traditioner. I Sverige hade vi redan för väldigt länge sedan skördefester likt de på Irland, som exempelvis tacksägelsedagen som firats den andra söndagen i oktober. Så allt kommer tillbaka igen, men på ett annat sätt – som nu med pumporna, säger Mats Nilsson.