Hamid Zafar utsedd till årets svensk

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare rektorn på Sjumilaskolan i Göteborg, Hamid Zafar, har utsetts till Årets svensk nyhetsmagasinet Fokus. Han tilldelas utmärkelsen bland annat för sitt arbete med att lösa problem till följd av bristande integration.

För 13:e året i rad utser nyhetsmagasinet Fokus årets svensk. I år går utmärkelsen till Hamid Zafar, tidigare rektor på Sjumilaskolan i Göteborg.

– När jag fick beskedet skrattade jag först och trodde att det var ett skämt. Men det var allvar och det känns jättekul att juryn har uppmärksammat det arbetet som jag och mina kollegor drev igenom i Biskopsgården. 

Förändringar kräver mod

Hamid Zafar, som nu gått över till en tjänst som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun, har enligt juryn ”använt sin egen erfarenhet för att förstå och försöka lösa de problem som uppstått till följd av stora invandringsströmmar, bristande integration och en långtgående segregation”. Detta utan rädsla för att diskutera det svåra och med övertygelsen att höga krav på den enskilde är det bästa sättet att nå framsteg, enligt motiveringen.

Till SVT Nyheter Väst säger han att man måste vara modig för att kunna rätta till problem.

”Man relativiserar problem”

– Och att man aldrig relativiserar problem. I Biskopsgården såg jag mycket av att man ofta försöker relativisera problem, i all välmening. Men jag tror att man måste vara så tydlig som möjligt för att komma till rätta med problem.

På Sjumilaskolan innebar det bland annat nya ordningsregler med mobilförbud, att eleverna ska stå på led utanför klassrummet och att de ska ta läraren i hand. Men också tydligare direktiv för lärare och elevhälsan om vad de har för arbetsuppgifter.

Du har pratat om att man måste ställa krav på människor och en del har nog uppfattat dig som hård i debatten. Vilket motstånd har du mötts av i ditt arbete? 

– Det är klart att det finns ett visst motstånd. Sverige präglas av ganska mycket av en konsensuskultur, att man inte ska ställa så jättehöga krav och att man är lite rädd för tydliga direktiv. Men där och då var en förutsättning för att vända utvecklingen att vi var konkreta och tydliga med hur vi vill ha vår skola, vilket mål vi vill gå mot. Då måste vi ha höga förväntningar på eleverna och organisationen.

Förra året utsågs den romersk-katolske kardinalen Anders Arborelius till årets svensk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.