Kristofer Lundberg är aktiv i Rättvisepartiet socialisterna – och huvudkandidat inför Hyresgästföreningen i Storgöteborgs val till ordförande. Foto: SVT

Han är toppkandidat inför hyresgäst-valet

Publicerad

Kallar sig själv ”revolutionär socialist” – nu kan han bli ordförande för Hyresgästföreningen i Göteborgsregionen.

Han har varit förtroendevald för Hyresgästföreningen i Angered i sju år, och har fått stor uppmärksamhet inom föreningen för sin förmåga att engagera hyresgäster. Sedan ett år tillbaka sitter han i styrelsen i region västra Sverige och nu är han också valberedningens ordförandekandidat.

Men Kristofer Lundberg är också är en känd profil för Rättvisepartiet Socialisterna. Tidigare har han varit ordförande för partiets lokalavdelningar i Angered, Göteborg och i västra Sverige. Nu sitter han i partiets verkställande utskott på riksnivå och det är från partiets tidning Offensiv som han avlönas. Själv kallar han sig för “revolutionär socialist”.

Rättvisepartiet Socialisterna är ett parti inspirerade av trotskismen, som ofta kopplas samman med entrismen – en metod som kan liknas vid att infiltrera rörelser för att påverka dem i en viss riktning och för att värva medlemmar till sin egen organisation. Är det detta du gör när du ställer upp i valet till ordförandeposten i Hyresgästföreningen?

– Nej, när det kommer till entrismen var det en strategi som man var tvungen att göra under en period där trotskister i hela världen förtrycktes och tvingades gå under jord, till exempel i stalinistiska diktaturer, då gick man in i organisationer och försökte påverka och kunde av säkerhetsskäl inte arbeta öppet. Men Rättvisepartiet socialisterna har inte arbetat entristiskt sedan 80-talet.

Ser du något problem med att du har två olika roller, där inställningen till olika frågor skulle kunna gå i sär?

– Jag tillhör ett parti som delar Hyresgästföreningens värdegrund och inställning till ombildningar och så vidare. Det är medlemmarna som bestämmer inriktning. Som förtroendevald företräder jag min åsikter och står de i strid med Hyresgästföreningen så får medlemmarna avsätta mig. Men jag har svårt att se vilken fråga det skulle handla om.

Vad vill du åstadkomma om du blir vald till ordförande?

– Dels vill jag med exempel från Angered vända hela Hyresgästföreningen utåt i regionen, genom att skapa en mer aktiv rörelse, och dels vill jag bygga ett kollektivt ledarskap, vi har haft en period av toppstyrt ledarskap.

Detta betyder orden

Visa

Revolutionär socialist – någon som vill införa ideologin socialism i ett samhälle, och förändra samhället från grunden. Folklig resning och revolution ses som medel för det, även om revolutioner kan se olika ut.

Trotskism – politisk och ideologisk riktning som hämtar sin utgångspunkt i Trotskijs idéer. Lev (Leo) Trotskij (1879-1940) är en rysk (sovjetisk) politiker och marxistisk teoretiker.

Entrism – Att gå med i stora arbetarpartier och försöka förändra deras politik inifrån istället för att bilda självständiga organisationer brukar kallas entrism. Entrismen är intimt förknippad med trotskismen.

Stalinistisk – stalinism är ett totalitärt samhällssystem, uppkallat efter den sovjetiska ledaren Josef Stalin.

Källor: Nationalencyklopedin och den statliga utredningen ”Hotet från vänster” (SOU 2002:91)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer