Trollhättan stad polisanmäler skolmördaren. Foto: Polisen/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

”Han hade inte för avsikt att komma hem”

Uppdaterad
Publicerad

Anton Lundin Pettersson mördade tre personer innan han sköts ihjäl av polis på Kronans skola i Trollhättan. Nu meddelar polisen att man under utredningen kommit fram till att mördaren varit ute efter att genomföra ett så kallat ”suicide by cop”.

Direkt efter det brutala våldsdådet mot Kronans skola i Trollhättan gick polisen in i gärningsmannens, Anton Lundin Petterssons, bostad. Hans dator beslagtogs och polisen fick stärkt att skolmördaren kartlagt skolan innan attacken.

Läs också: Misstänkte mördaren lämnade avskedsbrev

Man hittade också ett brev som stärkte teorin om att attacken var välplanerad.

– Ja, det tyder på att det här var en planerad handling, han tog också ledigt från jobbet samma dag och brevet vi hittat i hans bostad tyder på samma sak, sa kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

Fler uppgifter från brevet har nu meddelats efter att polisens utredning avslutats.

I brevet framkommer det ganska tydligt att han inte hade för avsikt att komma hem efter den här attacken, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen region Väst under en presskonferens på tisdagen.

”Ett hatmotiv”

Enligt polisen var Anton Lundin Pettersson ute efter att utföra ett så kallad ”suicide by cop”, det vill säga att skjutas ihjäl av polisen.

– Han har googlat det här, tagit fram bilder och så vidare. Vi hittade också en prickskjutetavla vid hans bil och vi antar att tanken var att han skulle sätta den på sitt eget bröst för att polisen skulle skjuta på den, säger Thomas Fuxborg.

Under presskonferensen upprepade polisen att Anton Lundin Pettersson planerat attacken noga.

– Skolan var noga utvald med tanke på vilket klientel av lärare och elever som gick på skolan. Det var ett hatmotiv, säger Thomas Fuxborg.

”Gick inte att förutse”

Polisen menar att det var svårt att förutse attacken mot skolan. Det fanns inget som tydde på att Anton Lundin Pettersson skulle lida av psykisk ohälsa, han hade inte fått någon sådan vård och var inte påverkad av droger.

– Det har inte framkommit några som helst indikationer på att detta skulle ske. Det gick inte att förutse, säger Thomas Fuxborg.

En 17-årig elev, en 42-årig lärare och en 20-årig elevassistent föll offer för Anton Lundin Petterssons attacker. En något yngre elev skadades.

En polispatrull sköt ihjäl Anton Lundin Pettersson när de skulle stoppa honom.

  • Klockan 10.09 den 22 oktober fick polisen larm om en knivbeväpnad person på skolan Kronan i Trollhättan.
  • Efter 5—6 minuter var polisen på plats.
  • Utanför entrén hittades en 42-årig lärare som rusat ut efter att ha knivhuggits inne i skolan. Läraren avled senare.
  • Innanför entrén låg en 20-årig elevassistent som redan dött av sina skador.
  • I närheten låg en svårt skadad 17-årig elev som senare avled.
  • När polispatrullen kom till andra våningen såg man den 21-årige svärdbeväpnade gärningsmannen Anton Lundin Pettersson i en korridor.
  • Polisen ropade till honom, varpå han vände sig om och gick till attack. Polisen avlossade två skott. Ett träffade 21-åringen. Han dog på sjukhuset.
  • På andra våningen hittas också en skadad elev.
  • Gärningsmannen tycks ha letat igenom skolan systematiskt. Han knackade på dörrarna till olika klassrum.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet