Krister sa upp sig från fast jobb – för att brodera på heltid

Uppdaterad
Publicerad

Han hade fast jobb. Lång och trogen tjänst på Borås-Tidning. Så plötsligt sade han upp sig – för att ägna sig åt broderi. Det gått fem år sedan Krister Persson, 58, tog det livsavgörande beslutet och nu får han chansen att ställa ut på klassiska Liljevalchs konsthall i Stockholm.

– Först tänkte jag: ”Vad har jag gjort?”. Men sedan har det känts bra.

Starta klippet för att följa med hem till  Kristers systuga i Svenljunga, där kreativiteten flödar med hjälp av nål och tråd.

I en stuga ute på landet i Svenljunga kommun har 58-åriga Krister Persson sitt tillhåll. Det är där han tillbringar dagarna med sin favoritsyssla – nämligen att brodera.

– Jag vaknar på morgonen, broderar, tar en promenad, fortsätter att brodera, ja så håller det på hela dagen. Det är spännande att se saker växa fram, jag utgår inte från något mönster. Utan har det lite i mitt eget huvud.

Det verk han nu ska ställa ut på Liljevalchs i Stockholm är ett 390 000 stygn stort broderi.

Tog ett livsavgörande beslut

Men just så har inte livet alltid sett ut för Krister, för ungefär fem år sedan tog han ett livsavgörande beslut. Efter 27 år som bland annat reporter och redigerare på Borås tidning sa han upp sig.

– Jag vågade ta steget och satsa på något som jag har gjort sedan tolv år. Nu har jag blivit utvald att ställa ut på Liljevalchs för andra gången, det känns lite yes.

Att han fastnade för just att brodera är egentligen ingen slump, då både mamma och mormor broderade.

– Sedan kanske en del blir förvånande över att en 58-årig man broderar, men kan jag inspirera andra att bryta mönster så gör jag gärna det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.