SJ erbjuder personalen 4 500 kronor per pass – han tackar nej

Uppdaterad
Publicerad

4 500 kronor extra per pass till dem som bryter julledigheten. Det är SJ:s erbjudande för att lösa personalbristen. Men tågvärden Andrew Collins säger nej.

– Det är inte långsiktigt alls, problemen kommer att återkomma, säger han till SVT Nyheter Väst.

I kllippet kan du höra mer om Andrew Collins arbetssituation.

Sedan ett par månader tillbaka har SJ haft strul med ett nytt planeringssystem, vilket har lett till  inställda avgångar och att resenärer tvingats boka om sina tåg. Vissa har fått ställa in sina julresor.

Nu erbjuder företaget den personal som jobbar på sin lediga dag 4500 kronor extra per dag.

Och intresset är stort.

– Vi ser att det har gett en märkbar effekt, säger Lotten Andersson, presstalesperson på SJ AB.

Erbjudandet gäller alla som jobbar ombord på tågen. Men tågvärden Andrew Collins från Sätila är fast besluten om att inte ta det.

– Det här gäller fram till den 28 december och efter det då? Det här kommer bara att återkomma.

SJ: Mycket beklagligt

Från SJ:s sida säger man att det är beklagligt och att man har förståelse för att personalen är sliten.

– Bakgrunden är att vi bytte planeringssystem och det har resulterat i ineffektiva scheman för våra medarbetare, det var absolut inte så vi önskade att det skulle bli, säger Lotten Andersson.

Andrew Collins anser att det enda rätta av SJ är att dra tillbaka planeringssystemet man jobbar i. Beskedet från SJ är att det inte är aktuellt.

– Det var inte hållbart att fortsätta med det gamla systemet. Det fungerar inte nu som vi önskar, men det finns förutsättningar som vi behöver komma åt för att kunna jobba mer effektivt med vår planering, säger Lotten Andersson.

Fackförbundet Seko har inte varit med och förhandlat fram extralönen och vill ser mer än så:

– Vår ingång är att våra medlemmar ska få en tillvaro med ett schema som inte förändras från dag till dag, att vi ska få möjlighet till ett socialt liv utanför jobbet och tillräcklig återhämtning, säger Angelica Samuelsson, förtroendevald på SJ Seko Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.